Achterhoek

De meest innovatieve student van Nederland komt uit Doetinchem

Lisanne Peters
Lisanne Peters © Elske Nissen
DOETINCHEM - Lisanne Peters uit Doetinchem is door platform INNOVATE, onderdeel van Quest, uitgeroepen tot de innovatiefste student van Nederland. De studente van het Arnhemse ArtEZ University of the Arts won van 99 anderen met haar initiatief Symbiomatter. Daarmee maakt zij foam, verpakkingsmateriaal, van biologisch afbreekbaar materiaal.
Ze won een reis naar Sillicon Valley om te kijken bij andere innovatieve bedrijven. "En natuurlijk om te netwerken", vertelt Peters. Ook ontvangt zij een geldprijs om mensen in te kunnen schakelen die haar verder kunnen helpen met haar bedrijf. Want daar is Symbiomatter ondertussen al tot uitgegroeid: "We zitten nu in de pilotfase en zijn aan het testen met verpakkingsbedrijven. Hopelijk kunnen we in 2025 op de markt."

Verpakking van kikkererwtensap

Het idee van Symbiomatter heeft Lisanne te danken aan de coronatijd. Tijdens haar opleiding product design komt ze veel in aanraking met verschillende verpakkingsmaterialen. Ze ziet dat er veel van plastic gebruik wordt gemaakt. De levensduur van dat materiaal is veel langer dan de gebruiksduur van het product, wat zorgt voor veel afval. De oplossing volgens haar: biologisch afbreekbaar foam.
En daar komt voor Peters 'gelukkig' corona en de lockdown om de hoek kijken. "Ik had mijn kamer, tuin en keuken. Dus ik besloot mijn tuin de keuken in te brengen", vertelt Peters. Algen, rozenblaadjes, koffiedik, alles wordt geprobeerd om bruikbaar foam te creëren. "Ik kwam uit bij kikkererwtensap uit de kikkererwtenfabrieken. Dit kun je opkloppen als een soort eiwit, en dus foamen", legt zij uit. Een scheikundig proces dat buiten haar vakgebied lijkt te liggen, maar 'er zit wel wat scheikundige kennis in mij gelukkig', zegt ze. Want ze studeerde eerder al biomedische wetenschappen.
Het doel van Peters is om al het foam biologisch afbreekbaar te maken. Of alle producten straks dan in haar materiaal verpakt moet worden, daar is zij nog niet helemaal van overtuigd: "We moeten de natuur natuurlijk niet gaan uitbuiten."