Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Kringloop vraagt speelgoed voor Sinterklaas: 'Zo goed als nieuw, graag'

De kringloopwinkel wil het liefst speelgoed dat 'zo goed als nieuw' is.
De kringloopwinkel wil het liefst speelgoed dat 'zo goed als nieuw' is. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Kringloopwinkels zijn weer begonnen met het inzamelen van speelgoed voor Sinterklaas. Maar waar de kringloopwinkels eerst nog blij waren met tweedehands speelgoed, vragen onder anderen Speelstoet in Arnhem en 2Switch in Zutphen nu vooral om 'zo goed als nieuw' speelgoed.
2Switch organiseert voor de vijfde keer een speelgoedinzameling. Het speelgoed is bedoeld voor gezinnen die het minder breed hebben. Na een inkomenstoets kunnen ouders van deze gezinnen langskomen om bij de kringloop speelgoed te shoppen voor sinterklaasavond. Maar afgelopen jaren is gebleken dat tweedehands speelgoed minder populair is dan het nieuwe speelgoed. "De sint hapt nog niet toe op het recycle-gebeuren", vertelt Mirjam van 2Switch. Veel tweedehands speelgoed blijft daardoor liggen.

Zo goed als nieuw

Maar bij een inzameling is veel speelgoed natuurlijk tweedehands. 2Switch gaat het speelgoed daarom dit jaar inpakken in cellofaan. "Maar we ontvangen het liefst zo goed als nieuw speelgoed. Het liefst nog rechtstreeks uit de winkel met het cellofaan er nog omheen. Ook Speelstoet Arnhem doet deze oproep op hun website. En anders een donatie", zegt Mirjam van 2Switch. Voor het eerst accepteert de kringloopwinkel namelijk donaties in de vorm van geld.
Dat lost meerdere problemen op, denkt Mirjam. Want tweedehands is wel populair, maar als de keuze er is, kiest men toch voor nieuw. Ook worden er vaak kapotte of incomplete spullen ingeleverd. "En dat is jammer. Dat kunnen wij niet weggeven, dus dan doen we het op deze manier". Met het opgehaalde geld koopt de kringloop nieuw speelgoed voor de kinderen.

Toch inzamelingsactie

Ondanks de ervaringen van afgelopen jaren en het vele kapotte speelgoed dat wordt ingeleverd, houdt de kringloop dit jaar alsnog een grote inzamelingactie. Ook nu is er al veel kapot speelgoed ingeleverd, maar toch blijft de inzameling belangrijk volgens Mirjam: "De kinderen verdienen het. Het is fijn dat als ze maandag na sinterklaas op school kunnen vertellen dat ze wat hebben gekregen."