Arnhem en omstreken

34 tips voor een toffe herfstvakantie

Bij droog weer is wandelen altijd een optie.
Bij droog weer is wandelen altijd een optie. © ANP
ARNHEM - Een groot deel van Nederland geniet van de herfstvakantie. Veel Gelderse gezinnen brengen die week samen door. Niet iedereen vindt het even leuk om continu aan de wifi gekluisterd te zitten en gelukkig zijn er genoeg opties voor een dagje uit met de (klein)kinderen. Dit is er zoal te doen de komende tijd.
In de regio's midden en zuid is de herfstvakantie van 14 oktober tot en met 22 oktober. In de regio noord begint de vrije periode een weekje later: op 21 oktober. Dat betekent dat vrijwel heel Gelderland straks vakantie heeft. Heel Gelderland? Nee, want een kleine gemeente valt onder de regio noord: Hattem.
Maar wat is er zoal te doen? We zetten tientallen opties op een rijtje.

Dieren!

In Gelderland zijn genoeg beestjes te bewonderen. Denk aan de Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo, waar vanaf dit weekend aandacht is voor de IJstijd en de mammoet. Ook de Apeldoornse Apenheul kan niet ontbreken op deze lijst. Of bekijk zeedieren in het Harderwijkse Dolfinarium.
De komende periode kleuren de bomen op het Nationale Park De Hoge Veluwe ook weer in de stijl van de herfst. Dat is misschien een bezoek waard, en met wat geluk spot je ook daar dieren in het bos. En anders is Gelderland nog altijd rijk aan kinderboerderijen.

Adrenaline

Of ga eens in de achtbaan. Ook dat kan in Gelderland. Natuurlijk in het welbekende pretpark Julianatoren in Apeldoorn. Maar ook in Berg en Dal is een pretpark: Amusementspark Tivoli. Liever pret zonder adrenaline? Dan is er de Spelerij-Uitvinderij in Dieren: een grote speeltuin waar kinderen ook creatief bezig kunnen gaan in de werkplaats.

Terug in de tijd

Wie andere tijden wil bekijken zonder een documentaire te streamen, kan natuurlijk naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem of het Achterhoeks Openluchtmuseum in Lievelde. Maar het is ook mogelijk om een van de Gelderse kastelen te bewonderen. Bij kasteel Doorwerth kunnen kinderen naar appeltjes speuren. Wie zin heeft in een speurtocht met puzzels, zit goed bij kasteel Ammersoyen.
Of bekijk de show van Bombastix. Dat heeft niks met de zanger Shaggy te maken, maar wel met de toverdrankjes van Professor Bombastix. Hij komt onder andere op Kasteel Doorwerth, Kasteel Rosendael en Huis Zypendaal. Of doe mee aan de knapzak-poffertjesactie op Huis Verwolde in Laren. Waar wandelen, speuren en lekker snacken samenkomen. Ook bij Slot Loevestein in Poederoijen, Fort Pannerden en Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg zijn allerlei activiteiten in de herfstvakantie.

Gelderse musea

Gelderland staat ook bekend om verschillende musea. We noemden er al één in Arnhem. Maar vergeet ook zeker GeoFort in Herwijnen niet: een interactief science center waar kinderen alles leren over de wereld. Of geef andere culturen een handje in het Wereldmuseum in Berg en Dal. Wie meer wil weten over kippen, kan het Pluimveemuseum in Barneveld met een bezoekje vereren. Puzzelliefhebbers kunnen naar de Jan van Haalsteren-tentoonstelling in Stadsmuseum Harderwijk.
Benieuwd naar een bijzonder stukje Nederlands cultuur? Overweeg deze herfstvakantie dan eens het Tegelmuseum in Otterlo. Ontdek meer over oorlogstijd in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek of leer alles over mosterd in de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek. Iets compleet anders kun je bekijken in het Mountainbike Museum in Arnhem, een aanrader voor fietsliefhebbers.

En nog veel meer

Het bovenstaande is slechts een greep uit wat Gelderland te bieden heeft. Er is nog zo veel meer te vinden en te doen. Klauter mee in Klimbos Garderen, Klimbos Harderwijk of Klimbos Achterhoek in Ruurlo. Van de zandsculpturen in Garderen tot de Sherlock Holmes-speurtocht in Nijmegen, er is veel te beleven. Of verken Nijmegen met een City Game. De natuur in? Zoek de heide, zandvlakte of het bos op om te wandelen.
Regent het? Ga dan eens naar een overdekte speeltuin of trampolinepark als Jump XL in Ede of Jumpsquare in Nijmegen. Of speel gewoon een spelletje in huis.
En anders heb je altijd de wifi nog.