Rijk van Nijmegen

Er zijn geen kamers, dus slapen studenten op de universiteit

Een student houdt een toespraak tijdens de logeerpartij
Een student houdt een toespraak tijdens de logeerpartij © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Studentenvakbond AKKU nodigde deze week studenten uit voor een logeerpartij in het Spinozagebouw van de Radboud Universiteit. De bond wilde onder het motto "De huur is te duur, er zijn geen kamers, dus slapen we op de uni," op ludieke wijze protesteren tegen de stijgende woningnood in de Waalstad.
Geen enkele student in het Spinozagebouw heeft donderdagavond z'n slaapzak meegenomen, zo blijkt. Niet dat er veel geslapen zou kunnen worden, want in de hal van het gebouw schalt keiharde livemuziek van de band Cultural Capital. AKKU zette een compleet programma op touw om zo veel mogelijk studenten te trekken.

Gratis eten

Zo is er voor alle aanwezigen gratis soep, gratis bier, gratis pizza en gratis koffie. "Het doel van de actie is om aan studenten duidelijk te maken wat de oorzaken zijn van de woningcrisis en wat er zou moeten gebeuren om het op te lossen", zegt Mo Quirijnen van Akku.
Tussen de muziek door is er een toespraak van een buitenlandse student, die op uitnodiging van de vakbond uitlegt tegen welke problemen hij aanliep tijdens zijn zoektocht naar een kamer in Nijmegen.
"We weten dat over een paar jaar zo erg zal worden, dat er een tekort is van meer dan drieduizend kamers in Nijmegen", aldus Quirijnen. "Dat is gewoon gestoord. Dat betekent dat heel veel studenten óf te veel moeten betalen voor een kamer óf heel hun studieperiode niet op kamers kunnen en dus thuis moeten blijven wonen."

Logeerpartij moet uitmonden in landelijk protest

Volgens AKKU is de logeerpartij op de uni nog maar het begin van studentenacties tegen de grote nood aan woonruimte. De avond moet uiteindelijk uitmonden in een groot landelijk protest. "In de week van 6 november gaan we in alle studentensteden actie ondernemen om landelijk duidelijk te maken dat dit gewoon niet kan, zo."