Arnhem en omstreken

Geen geld uit de muur: Gelderse geldautomaten te vaak in storing

Storing Geldmaat-automaat
Storing Geldmaat-automaat © ANP
Twintig minuten fietsen naar de pinautomaat, om vervolgens te ontdekken dat die een storing heeft. Dat gebeurt te vaak, blijkt uit onderzoek van de regionale omroepen. Want geldautomaten zijn veel vaker in storing dan banken hebben beloofd. In Gelderland was in september gemiddeld 1 op de 20 automaten defect. Eén geldautomaat in Gelderland spant de kroon.
Geldmaat, dat het beheer en onderhoud van de automaten doet, bevestigt dat er te veel storingen zijn. Geldmaat erkent dat de norm die banken hebben afgesproken over heel 2023 lastig te halen wordt. Ook vorig jaar werd de norm niet gehaald.

Minder geldautomaten

Wie geld wil pinnen, kan daarvoor de laatste jaren bij minder geldautomaten terecht. Veel banken hebben filialen gesloten en een deel van de geldautomaten verwijderd. Om ervoor te zorgen dat contant geld beschikbaar blijft, spraken banken af dat van de automaten die overbleven, gemiddeld maar 1 op de 40 automaten buiten werking mocht zijn.
Dat streefcijfer is bij lange na niet gehaald. "We worden geconfronteerd met situaties die we van tevoren niet zagen aankomen", zegt Peggy Corstens van Geldmaat. "De praktijk is weerbarstig."

Voor niets op en neer

Voor automaten die stukgaan en waarbij er in de buurt geen andere automaat is, geldt een nog strengere norm. Daar mag maximaal 2 procent van de automaten gemiddeld stuk zijn, maar in werkelijkheid was dat bijna 5 procent.
Veel ouderen ondervinden hinder van de storingen
Een van die geldautomaten waarbij er binnen een straal van 5 kilometer geen andere automaat beschikbaar is, staat in Beek in de gemeente Montferland. Die machine was de afgelopen drie weken zeker drie keer defect. Inwoners van Beek storen zich daaraan, zeggen ze.
Ik wil contant geld in mijn portemonnee kunnen hebben
"Voor mij is het belangrijk dat de pinautomaat het doet. Ik wil contant geld in mijn portemonnee kunnen hebben", legt een vrouw uit. Ze is al meermaals voor niets naar de automaat in Beek gekomen. Een man vult haar aan: "Ik heb mijn auto laten maken en dan is contant iets goedkoper. Dan heb ik liever contant geld", knipoogt hij.

Wanneer opgelost?

"We doen er alles aan om die belofte wel na te komen", zegt Corstens van Geldmaat. Volgens haar waren er in september extra veel storingen, omdat er problemen zijn met een specifiek onderdeel van sommige automaten. Dat onderdeel was moeilijk te krijgen en daarom konden storingen niet snel worden verholpen.
1 op de 13 Nederlanders kan niet zonder contant geld. Denk aan mensen die moeite hebben met online bankieren
"De levertijden zijn lang", zegt Corstens. "Dat maakt dat sommige automaten langer buiten gebruik zijn dan wenselijk. We hopen dat de problemen binnen enkele weken zijn opgelost."

Beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 13 Nederlanders niet zonder contant geld kan. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die moeite hebben met online bankieren. Demissionair minister Sigrid Kaag van Financiën zegt hierover: "De toegang tot contant geld is cruciaal. Niet iedereen vindt de weg in het digitale betalingsverkeer. Voor hen moet contant geld beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar blijven."
Het ministerie van Financiën betreurt dat de beschikbaarheidsnorm niet is nagekomen, maar kan op dit moment niet meer doen dan Geldmaat aanspreken op zijn verantwoordelijkheden. Er wordt gewerkt aan een nieuwe wet, waarmee het ministerie de banken kan verplichten om contant geld beschikbaar te houden.

27 dagen storing

In Gelderland hadden in september 275 van de 411 geldautomaten te maken met een of meerdere storingen. Gemiddeld duurde een storing 22 uur. Maar voor inwoners van Doornspijk was het extra zuur. Daar duurde een storing van de Geldmaat 27 dagen. En de geldautomaat bij de Albert Heijn in het Arnhemse Malburgen was het vaakst defect: in één maand tijd wel 32 keer.

Verantwoording: De regionale omroepen verzamelden in de maand september data van 3476 Geldmaat-automaten. Ieder uur werd van elke automaat opgevraagd of die in bedrijf was of niet. Dit werd gecombineerd met gegevens over de openingstijden van de locatie waar de geldautomaat staat. Op basis van deze informatie is een gemiddeld storingspercentage berekend. De data die hiervoor gebruikt is, werd verkregen via de locatiewijzer van Geldmaat.