Stedendriehoek

Steekpartij baart Zutphen zorgen: 'Dat kennen we hier niet'

Hulpdiensten bij de plek van de steekpartij.
Hulpdiensten bij de plek van de steekpartij. © Rens Hulman
ZUTPHEN - In Zutphen zit de schrik er goed in na de fatale steekpartij van woensdag. Daarbij raakten twee mannen gewond, van wie er één overleed. Een dag na de steekpartij hield de gemeente een bijeenkomst. Daarop kregen buurtbewoners de gelegenheid hun zorgen te delen. Burgemeester Wimar Jaeger was erbij.
"Het was emotioneel", zegt Jaeger tegen Omroep Gelderland. "Zeker voor de mensen die het slachtoffer kennen." De burgemeester bevestigt dat de twee uit de buurt kwamen.
De bijeenkomst werd gehouden in een nabijgelegen kerk. Het was alleen toegankelijk voor mensen uit de buurt. Er waren ruim twintig buurtbewoners aanwezig, geeft Jaeger aan.

'Abnormaal'

"Er zijn veel zorgen in de buurt", vervolgt Jaeger. "Het is een uitzonderlijk geval. Hier in Zutphen kennen we zulke incidenten niet. We willen het ook niet kennen. Voor Zutphen is dit een enorme uitzondering. Dit is zo niet-Zutphens en abnormaal. Dat kennen we van andere plekken in dit land, maar niet hier."
"Voor de buurt is het goed om samen de zorgen te uiten en te delen. Er zijn specifiek mensen uit de wijk uitgenodigd. Ze kennen elkaar en de zaak gaat over buren, bekenden. Mensen kennen de slachtoffers, of daders, maar hoe men het wil zien. Toen ik het woord nam, wilde ik de mensen een hart onder de riem steken. Ik heb wat dingen gezegd. De bewoners zijn geschrokken en hebben zorgen. Er waren een heleboel politiewagens in de wijk waar begrijpelijke vragen over zijn."

Politieonderzoek

"Mensen hebben enorm veel goede suggesties gedaan om de wijk veiliger en beter voor de toekomst te maken", zegt Jaeger. "Denk aan verbeteringen in de straatverlichting. Er is goed gesproken met elkaar."
De burgemeester hecht er belang aan om rust te brengen in de wijk. Hij zegt dat de avond echt draaide om het uiten van emoties en het delen van gevoelens. Het ging niet om nieuwe informatie voor het politieonderzoek. "Dat is voor de politie." De burgemeester kan niets over het onderzoek zeggen.
De politie laat weten geen nieuwe informatie over de zaak bekend te kunnen maken.