Stedendriehoek

Campingbewoners moeten wijken voor woningbouw: ‘Gemeente jaagt ons angst aan'

Chalethouders zijn boos op de aanpak van de gemeente
Chalethouders zijn boos op de aanpak van de gemeente © Omroep Gelderland
LOENEN - Frustratie, boosheid en tranen bij campingbewoners op Camping De Marshoeve in Loenen. Hun geliefde chalets moeten plaatsmaken voor woningbouw. Sommige bewoners kunnen nergens anders heen. De rigoureuze manier waarop de gemeente de camping leeg veegt, schiet de bewoners, in het verkeerde keelgat. "36.000 euro weggegooid."
“Ze jagen ons angst aan. Er wordt gedreigd met deurwaarders en juridische stappen”, zegt campingbewoonster Lilian Dagelet. "De gemeente wil ons bang maken in de hoop dat iedereen weggaat.”
We leven van een AOW. We kunnen nergens heen. De gemeente helpt ons nergens bij
Campingbewoners Jan (77) en Rita (70)
Door een scheiding woont Dagelet noodgedwongen op de camping. Ze is één van de ongeveer veertig vaste bewoners van de 150 chalets die moeten wijken. Eind volgend jaar moet het terrein zijn geruimd. “Mijn huis wordt van me afgepakt”, snikt ze met betraande ogen.

36.000 euro weggegooid

En dat terwijl Dagelet haar chalet pas vorig jaar juli aankocht. “Een maand later kreeg ik de brief”, zegt ze over de campingverkoop, waarbij de vorige eigenaar deze verkoopt aan de gemeente Apeldoorn. Naar het erfenisgeld van haar vader, waarvan ze haar stulp betaalde, kan ze fluiten: “36.000 euro weggegooid”.

De gemeente Apeldoorn is sinds april de nieuwe eigenaar van De Marshoeve. Die verwierf het terrein via een voorkeursrecht (wvg) en ziet dit als een uitgelezen kans om er woningbouw te realiseren. Chaleteigenaren moeten hun staanplaatsen uiterlijk 1 januari 2025 leeg opleveren.

Zo zijn er veel meer schrijnende gevallen onder campinggasten, merkt Wil Hagen. De staanplaatshouder besloot zijn schouders eronder te zetten en richtte ‘De Marshoeve Gaat Door’ op, een belangenvereniging voor gedupeerde campingbewoners. “Sommigen wonen hier al 30 of bijna 40 jaar. Ze worden aan hun lot overgelaten.”

Vergoeding een lachertje

Het chalet verplaatsen is veelal onmogelijk, legt Hagen uit. “Andere campings hebben vaak de eis dat een chalet niet ouder mag zijn dan vijf jaar.” Eigenaren die hun staanplaats leeg opleveren, krijgen van de gemeente een vergoeding van 1800 euro. Plus 500 extra als ze nog dit jaar vertrekken.
Een lachertje, vinden Jan (77) en Rita (70) School. “Slopen kost zeker vijf- of zesduizend euro. Dat geld hebben we niet. We leven van een AOW. We kunnen nergens heen. De gemeente helpt ons nergens bij. Daar hebben we erg veel stress van.”
Jan en Rita School voor hun chalet
Jan en Rita School voor hun chalet © Omroep Gelderland

'Het kan niet anders'

Wethouder Marco Wenzkowski ontkent dat er geen hulp is. “Ga met ons het gesprek aan. Werknemers van Stimenz zijn hiervoor op de camping aanwezig.”
De opzeggingsbrief wordt door een deurwaarder overhandigd, omdat die als enige persoon kan controleren of de brief aan de juiste persoon wordt overhandigd. "Helaas kan het niet anders dan op zo’n juridische manier.”
De stugge houding van de wethouder stoort de oprichter van ‘De Marshoeve Gaat Door’: “Er zit geen enkel gevoel bij. De wethouder geeft ons geen enkele hoop dat het ook maar iets langer kan openblijven dan die strikte datum van 1 januari 2025", aldus Hagen.

Brandveiligheid en criminaliteit

Problemen met brandveiligheid en criminaliteit waren aanleiding voor de vorige eigenaar om de camping te verkopen, vertelt de wethouder. “De politie deed hier de afgelopen jaren meerdere invallen. Ook is er een grote behoefte aan woningen in onze dorpskernen, waaronder Loenen. Eén van de oplossingen voor deze drie problemen is om hier woningen te bouwen.”
Bewoonster Lilian Dagelet begrijpt er niets van: “Wat gaan ze hier neerzetten dan? Er zijn hier al allemaal tiny houses. Waarom moet onze buurt weg? Want wij zijn een buurt, net als elders in Loenen.”

Permanente bewoning

Onbegrip is er ook over de manier van omgaan met permanente bewoning op campings. Dat is wettelijk verboden, maar de gemeente gedoogde het. Zo ook bij Anita Kerkhof, die vier jaar geleden op De Marshoeve kwam wonen. De psychische klachten van haar echtgenoot dwongen het Rotterdamse echtpaar te zoeken naar een rustige plek.
Volgens Kerkhof heette de gemeente Apeldoorn haar van harte welkom als vaste bewoonster op de Loenense camping. “Als welkomstcadeau kregen we zelfs een jaarabonnement op de Apenheul. En nu moeten we weg. Help ons toch!”
De dreigende dakloosheid leidt tot terugkeer van de psychische klachten bij haar echtgenoot. “Wij kunnen niet meer in een huis wonen, dat gaat niet goed. Laat ons hier zitten”, smeekt Kerkhof.
Wil Hagen van De Marshoeve Gaat Door
Wil Hagen van De Marshoeve Gaat Door © Omroep Gelderland

Alternatieven

‘De Marshoeve Gaat Door’ denkt dat alternatieven mogelijk zijn voor het campingterrein. Maar na talloze brieven en een gesprek met de gemeente voelt Hagen zich niet gehoord: “Waarom zouden we niet verder kijken dan wat we nu gewend zijn als het gaat om bouwen?"
"We snappen dat bewoners van Loenen woonruimte zoeken voor hun kinderen, en ouderen met zorgmogelijkheden. Daarom denken wij aan een mix van wonen en recreëren", aldus Hagen.

Gang naar de rechter

Intussen vinden chalethouders dat de gemeente haar beheerderstaken laat versloffen. Dat frustreert: “De poort is kapot, er zitten gaten in de wegen en er wordt niks aan gedaan”, klinkt het.
De gemeente laat weten dat de slagboom komende week wordt gerepareerd. Ook wordt gekeken naar de schade aan de weg. Toch hebben de campingbewoners er geen vertrouwen in en overwegen een gang naar de rechter: “Ik denk dat de gemeente ons daartoe dwingt. Desnoods gaan we door tot de Raad van State.”
Kijk hier hoe campingbewoners reageren op het besluit van de gemeente:
Bewoners boos om sluiten camping.