Gelderse Vallei / Stedendriehoek

Leerlingen en kerkgangers veilig terug uit Israël: 'Dubbel gevoel'

De aankomst van 199 Nederlanders op Eindhoven Airport.
De aankomst van 199 Nederlanders op Eindhoven Airport. © ANP
EDE - Tientallen Gelderse jongeren en volwassen zijn weer veilig thuis. Ze zijn woensdag met een repatriëringsvlucht van Defensie uit Israël vertrokken. Zowel de studenten van de Christelijke Hogeschool Ede als een groep kerkgangers uit Apeldoorn ervaren een dubbel gevoel van dankbaarheid en verdriet. "Het was spannend op de luchthaven. Er werden raketten afgevuurd."
Gisteravond laat landde op Eindhoven Airport de eerste vlucht met Nederlanders die gestrand waren in Israël. Aan boord van het toestel van Defensie zaten in totaal 199 Nederlanders.
Woensdagnacht rond 1.00 uur kwam een groep van 34 mensen met de bus aan in Apeldoorn na een reis naar Israël met de kerkgemeenschap. De kerkgangers moesten sinds de aanvallen van Hamas onder meer schuilen in een schuilkelder.

Geen angst

Toch waren ze niet bang, zegt Gerjan Nijland. "Waar dat uit voorkomt, geen idee. Misschien komt het toch door het geloof, daar hou je je aan vast. Maar we hebben geen angst gehad. Je moet natuurlijk wel oppassen en je verstand gebruiken."
De kerkgangers namen 's nachts nog tijd voor een gezamenlijk gebed.
De kerkgangers namen 's nachts nog tijd voor een gezamenlijk gebed. © Luciano de Graaf

Een bijzonder weerzien

De groep werd opgewacht door vrienden en familie en welkom geheten met spandoeken. Het zorgde voor emotionele momenten en een bijzonder weerzien. "Het geeft een dubbel gevoel. De mensen met wie je daar veel hebt gesproken, laat je achter. Dat is lastig als je zelf weer naar een prachtig vrij land als Nederland gaat."

Levens om zeep geholpen

Jan Hol, voorzitter van het College van Bestuur van de Christelijke Hogeschool Ede, herkent dat dubbele gevoel bij 'zijn' leerlingen. De leerlingen verbleven in een klooster in Jeruzalem voor een minor.
Elk leven dat daar om zeep wordt geholpen, is er één te veel
Jan Hol
"De leerlingen zaten daar op een unieke plek. Op een plek van vrede in een klooster op de Olijfberg. Je voelt de verbondenheid met de plek en de vrijwilligers. Dus als je al die mensen uitzwaait die jarenlang voor onze studenten en docenten hebben gezorgd, geeft dat een mix van blijdschap en weemoed. Het doet ons beseffen dat we alles moeten doen om spoedig tot een wapenstilstand te komen. Want elk leven dat daar om zeep wordt geholpen, is er één te veel."

Spannende momenten

Hol had niet verwacht dat zijn leerlingen woensdag al terug naar Nederland konden komen. Het afwachten leverde spannende momenten op. "Onze studenten moesten heel snel schakelen, de koffers pakken en naar de metropool Tel Aviv."
Hij vervolgt: "Daar zag je de blijdschap al op de gezichten, al was het spannend op de luchthaven. Vanwege raketten die werden afgevuurd, moest het vliegtuig nog cirkelen boven Tel Aviv. Gisterenvond waren er tientallen, misschien wel honderden mensen in Eindhoven die hun kinderen en geliefden weer in de armen konden sluiten. Een ontroerend moment."

Verhalen uitwisselen

Donderdagmiddag vindt nog een bijeenkomst plaats op de hogeschool. "We zullen luisteren naar verhalen, emoties uitwisselen en een gebed van dankbaarheid houden", vertelt Hol. Defensie stuurt daarom donderdag een tweede vliegtuig om gestrande reizigers op te halen.