Rivierengebied
Is dit de oplossing voor wanhopige woningzoekenden?

GELDERMALSEN - Zonen en dochters die dolgraag in het dorp van hun ouders willen wonen en gescheiden mensen die maar geen woning kunnen vinden in de plaats waar ze tot voor kort woonden. Door een tekort aan betaalbare woningen zijn deze groepen vaak gedwongen hun heil elders te zoeken. Maar er gloort hoop aan de horizon in de gemeente West Betuwe. Die biedt wanhopige woningzoekenden een kans met een nieuw experiment: de microwoning.
Nee, we hebben het hier niet over miniatuurwoningen zoals we die kennen uit Madurodam of de enorme kerstshow bij Intratuin in Duiven. Het gaat om complete woningen met een oppervlakte van ten minste 22 vierkante meter die voldoen aan alle eisen van het Bouwbesluit. Op zich niets bijzonders zou je zeggen, ware het niet dat deze woningen worden geplaatst in de tuin of op een stuk grond van particulieren binnen de bebouwde kom.
Deze bijzondere tijd van woningcrisis vraagt om onorthodoxe maatregelen
In heel Nederland is er tot nu toe slechts één microwoning die daadwerkelijk wordt bewoond. Die staat sinds een jaar in een volksbuurt in Gouda. Maar waar de Zuid-Hollandse gemeente eerst twee jaar wil proefdraaien met de woning in de achtertuin, daar gaan ze er in West Betuwe vol tegenaan. Daarmee is het de eerste gemeente in Nederland die het concept volledig omarmt en promoot onder haar inwoners.
“Deze bijzondere tijd van woningcrisis vraagt om onorthodoxe maatregelen”, aldus wethouder Wonen Jacoline Hartman. “In Nederland is een enorm tekort aan grond die we kunnen en mogen bebouwen. Voordat een nieuwbouwhuis is opgeleverd, ben je al snel een aantal jaar verder. Met het concept microwoning is dat een totaal ander verhaal."
Dé oplossing voor de wooncrisis?
'Superflexwoning'
Als alle neuzen dezelfde kant op staan en er geen bezwaren komen vanuit de buurt, kan de verplichte aanvraagvergunning snel worden doorlopen. Wethouder Hartman verwacht dat een microwoning er binnen een half jaar kan staan. "Omdat de woningen voor een maximale periode van maximaal vijftien jaar worden neergezet kun je ze eigenlijk zien als een soort superflexwoning.”
Bedenker van het woonconcept is Matthijs Rolleman, die tot twee maanden geleden nog in Eck en Wiel woonde. “Door juist achtertuinen en ongebruikte kavels te gebruiken als locatie voor tijdelijke woningen, creëren we in een klap een enorme potentie om de crisis aan te pakken. Starters en eenpersoonshuishoudens staan hier om te springen. Gemeenten hebben nu de mogelijkheid om snel iets te doen, maar ze moeten wel zelf de bal oppakken. Ik vind het dapper van West Betuwe dat ze hierin het voortouw nemen.”
Maatschappelijke impact én geld verdienen
De komende twee jaar plaatst Rolleman 75 microwoningen door heel Nederland. En dat worden er volgens hem nog veel meer. “Sinds we dit plan anderhalf jaar geleden lanceerden, hebben we al zo’n 350 aanmeldingen gekregen van particuliere grondbezitters die microwoningen willen laten plaatsen. De overgrote meerderheid van deze geïnteresseerden wil soms wel drie tot vijf woningen plaatsen. Het zijn vaak 50-plussers die in de goede tijd grond hebben gekocht voor relatief weinig geld. Daar kunnen ze nu een maatschappelijke impact mee maken én er tegelijkertijd geld mee verdienen.”
Wat schuift het?
De grondeigenaar wordt een soort pachter, die ook inspraak heeft wie de huurder van de woning wordt. Bij een geplaatste microwoning ligt die vergoeding op 375 euro belastingvrij. Dat bedrag loopt iets af naarmate er meerdere woningen op het terrein staan.
Hoe hoog is de huur?
De woning met een oppervlakte van 22 vierkante meter is geschikt voor één persoon en kost 750 euro huur per maand. Maar omdat de woning staat ingeschreven onder een eigen adres is huurtoeslag mogelijk. De woning van 30 vierkante meter is geschikt voor twee personen en kost 900 euro huur per maand.
Particuliere grondbezitters die interesse hebben om mee te doen aan dit woonexperiment moeten voldoen aan een aantal spelregels. Het bedrijf microwoning.com van Rolleman kan alle administratieve rompslomp voor de deelnemers regelen. Maar West Betuwe staat ook open om samen te werken met andere aanbieders van soortgelijke woningen.