Gelderland

Autoliefhebbers showen 's nachts hun auto's: 'Pimpen kost tienduizenden euro's'

De twee liefhebbers van de carmeetings.
De twee liefhebbers van de carmeetings. © @Sonic_hatch.wrx
Parkeerplaatsen vol autoliefhebbers met gepimpte auto's, oftewel: carmeetings. Een fenomeen dat ook plaatsvindt in Gelderland. Het pimpen van een auto kan tot in de duizenden euro's oplopen. Wat voor mensen komen hierop af en wat is hun drijfveer? "Als ik mijn auto pimp, ben ik zo 25.000 euro kwijt."
"Op mijn veertiende stond ik al onder de brug te chillen met andere mensen die auto's pimpen", begint Mikki (20). Ze herinnert zich haar eerste carmeeting maar al te goed. "Ik zag de prachtige voertuigen bij elkaar staan. 'Automeisje!', schreeuwden deze gewoon. Sindsdien ben ik fan van carmeetings."
Ook Glenn Berkhuysen (28) bezoekt sinds zijn tienerjaren de bijeenkomsten. "Ik was altijd al een autogek, maar het is wel gestimuleerd door de Fast and Furious-films, waarin wordt geracet met gepimpte auto's."

Dure levensstijl

Op de vraag of het een dure hobby is, antwoorden beide autofans volmondig ja. "Het is een levensstijl. Alles draait om de auto, al mijn geld dat ik verdien gaat ernaartoe", vertelt Mikki. "Het is niet normaal duur!", benadrukt ze. "Als ik mijn auto wil pimpen, zoals ik zou willen, ben ik 25.000 euro verder."

Wat is er leuk aan een carmeeting?

"Bij een carmeeting ligt de nadruk op bijeenkomen, want er wordt absoluut niet geracet", zegt Glenn. "Dat is vragen om problemen." Hij organiseert zelf bijeenkomsten. "Op een carmeeting worden ideeën uitgewisseld, upgrades getoond en ter plaatse gesleuteld aan de auto’s."
Toch blijft het hier niet bij. "Zo hebben we laatst met mijn autoclub Beyond City Limits een route gereden voor het goede doel de Nederlandse Hartstichting."

Gillen van enthousiasme

Een carmeeting 's avonds zorgt volgens Glenn voor de perfecte sfeer. "In het donker springt de verlichting van de auto er goed uit en zijn de parkeerplaatsen leeg." Mikki: "Als je een autoliefhebber bent, gil je tijdens zo'n bijeenkomst van enthousiasme." Wanneer ze aan die avonden terugdenkt, herinnert ze zich bovenal alle vrienden die ze daar heeft ontmoet.
Volgens Glenn is het mooiste aan carmeetings de verschillende soorten mensen die erop afkomen. "Het is prachtig om te zien dat meiden en gasten, die normaal gesproken op de achtergrond staan, nu de voorgrond betreden, en juist laten zien wie ze zijn en wat ze allemaal kunnen."
Ik ben mij ervan bewust dat niet iedereen het geld heeft om een auto mooi te pimpen
Glenn Berkhuysen, autoliefhebber

Iedere auto is welkom

Zelfs als je een Volkswagen Up hebt, ben je van harte welkom op een carmeeting. "Al denk ik niet dat dan iemand naar jouw auto gaat kijken en denkt: wow wat een dikke bak!", zegt Mikki lachend.
Maar alle grapjes terzijde: "Het gaat echt om het karakter van de persoon die de hobby waardeert", zegt Glenn. "Iedereen is welkom. Een bonus is natuurlijk als je auto er mooi uitziet, maar ik ben mij er ook van bewust dat niet iedereen het geld heeft om de auto mooi te pimpen."

Tijden veranderen

De autoscene is volgens Glenn over de jaren heen veranderd. "Vroeger was de politie minder actief bezig met carmeetings. Toen vond er weleens een straatraceje plaats of driftte er af en toe nog een auto een rondje op de parkeerplaats."
Hij snapt dat dit niet mag. "Maar het zou heel gaaf zijn als er ooit een locatie komt waar onder toezicht dit soort activiteiten wel mogen plaatsvinden."
Mikki met vriendinnen.
Mikki met vriendinnen. © @sonic_hatch.wrx

Unieke auto's

Beide autoliefhebbers zijn gek op de Japanse merken. "Ik hou van unieke auto's. Ik vind de Japanse stijl geweldig", zegt Glenn. "Bij de Japanse auto's zie je opvallende kleuren en volle ontwerpen. Ook bieden deze de mogelijkheid om de auto helemaal uit te bouwen en te pimpen tot in het laatste detail."
Denk aan: dikke spoilers, prachtige kleuren en scheve wielen. "Bij Duitse auto's is dat allemaal heel fijn en klein", aldus Glenn. "Mijn favoriete merk is Mazda", vult Mikki aan.