Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Activisten ketenen zich vast in Rabobank Elst: 'Dit duurt nog wel even'

Actievoerders protesteren in de Rabobank in Elst.
Actievoerders protesteren in de Rabobank in Elst. © Extinction Rebellion
ELST - Na de demonstratie van activisten van Extinction Rebellion (XR) en Greenpeace bij de Rabobank in Nijmegen zijn zes van hen de Rabobank in Elst binnengedrongen woensdagmiddag. Ze hebben zich daar vastgeketend. Ingrijpen van de politie is vooralsnog niet nodig, volgens burgemeester Patricia Hoytink-Roubos.
Één van de actievoerders is rond half zeven losgeknipt. De overige vijf zitten met een stalen buis en een ketting aan een paal vast, zegt een verslaggever van Omroep Gelderland. De rest, ongeveer tien actievoerders, staat buiten.
Eerder op de dag was er ook een actievoerder die de mensen die zich hebben vastgeketend van eten en drinken voorzag.

Agenten houden toezicht

De politie houdt de actievoerders van XR en de milieubeweging in de gaten. Buiten staan twee politiewagens, binnen is een agent. De politie komt pas in actie als de burgemeester van de Overbetuwe en daarmee Elst daartoe oproept. Tot op heden gedragen de actievoerders zich rustig dus is actie nog niet noodzakelijk, volgens Hoytink-Roubos.
Eerder keurde de Rabobank de actie, die begon bij het filiaal aan het Keizer Karelplein in Nijmegen, af. Een woordvoerder van de bank zegt dat alle vestigingen van de Rabobank Gelderland-Zuid gesloten zijn. "Klanten die een afspraak hebben, kunnen wel gewoon terecht", zegt hij. "Mits er buiten geen dreiging is."

Einde van de actie

Kort voor half elf woensdagavond was de actie van XR in Elst Klaar. Iedereen was toen losgemaakt en op straat gezet door de politie.