Rijk van Nijmegen

Verdwenen vis duikt op in de Waal

Een plastic schaalmodel van een elft.
Een plastic schaalmodel van een elft. © ANP
NIJMEGEN - De elft, een in Nederland uitgestorven vis die lijkt op de haring, is weer gespot in Nijmegen. En dat is zeldzaam. Twee jonge elften werden uit de Waal gevist in Nijmegen.
De elft, een trekvis die tot 62 centimeter lang kan worden en lijkt op een haring, verdween in de jaren dertig van de vorige eeuw uit Nederland. De reden? Overbevissing en aanpassingen van de Rijn voor de scheepvaart.

Bijzondere vangst

De twee jonge elften werden uit de waal gevist tijdens een visinventarisatie van RAVON, een Nijmeegse organisatie die inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. Dat meldt de NOS.
En dat is heel bijzonder, weet Jelger Herder, senior projectmanager van RAVON: "Jaarlijks worden er een miljoen uitgezet in Duitsland. Daar groeit maar een klein deel van op. De vissen die wel opgroeien, laten zich in het najaar en winter afzakken naar de Noordzee. Maar ze worden zelden waargenomen. Eerder gebeurde dat zo'n vier en negen jaar geleden."

Elft-feesten

De elft was vroeger erg geliefd als consumptievis. In Duitsland werden in plaatsen als Keulen en Düsseldorf speciale feesten georganiseerd als deze vis in mei werd gevangen, meldt de Wageningen University & Research.
RAVON hoopt dat deze vangst betekent dat de vis bezig is aan een terugkeer. De gevangen vissen werden weer losgelaten op de plekken waar ze werden gevangen. "Maar de populatie is te klein om zichzelf in stand te houden", vertelt Herder. Voorlopig zullen er jaarlijks in Duitsland elften blijven worden uitgezet in het kader van een herintroductieprogramma.