Rivierengebied / Noord-Veluwe

Campinggasten vrezen voor vaste standplaats: 'Wijken voor de rijken'

APPELTERN - "We zitten in hun 'ontwikkelingsgebied', dus we mogen oprotten over een tijdje", vreest Cristi Bouwmeester - Kluijvers. Recreanten uit het hele land verzamelden zich zaterdag in Appeltern om te demonstreren tegen het vercommercialiseren van vakantieparken.
Bouwmeester - Kluijvers heeft al jaren een chalet op Park De Fontein in Eibergen. "Een plek waar je lief en leed met elkaar deelt", vertelt ze. De camping heeft een nieuwe eigenaar gekregen, waardoor ze in Eibergen vrezen dat ze binnenkort hun geliefde plekje moeten verlaten.

Huisje als investering

Samen met ruim honderd andere recreanten die dezelfde donkere wolken boven hun vakantiepark zien hangen, vraagt ze in Appeltern aandacht voor het probleem. Er zijn recreanten uit Warnsveld, Doornspijk, Voorthuizen en Appeltern op het protest afgekomen.
"Investeerders zijn in een gat in de markt gesprongen. Amerikaanse en Franse bedrijven. Vervolgens worden overal idioot dure vakantiehuizen neergezet, als beleggingsobject, die helemaal niet meer te koop zijn voor de gewone hardwerkende man", vindt Bouwmeester - Kluijvers.

'Aan de goden overgeleverd'

Desiree Reddering voerde jarenlang actie, waardoor de 370 vaste gasten van vakantiepark Nieuw Hulckestein in Nijkerk na een overname door Europarcs (toen nog Droomparken) konden blijven.
Sinds die tijd adviseert ze namens Recreanten Recht vaste gasten die vrezen voor hun standplaats. "Er is een hoop onwetendheid over wat men kan doen. Recreatieondernemers anticiperen erop dat mensen dat niet weten, waardoor mensen al vertrekken. En daar moet verandering in komen."
Kijk naar een korte reportage van de protestactie in Appeltern:
Campinggasten vrezen voor vaste standplaats
Reddering pleit ook voor betere rechten voor de recreant. "Je investeert een hoop geld in een stacaravan, maar je bent dan aan de goden overgeleverd", zegt ze. De actiegroepen Recreanten Recht, Recreanten in Actie en de SP presenteerden in Appeltern een initiatiefnota om het opkopen van recreatieparken te stoppen.

'Oprotpremie' van 1760 euro

In Doornspijk hopen ze dat de actie wat oplevert. "We passen niet in het plaatje van de nieuwe eigenaar", zegt Sandra Jonker. Met haar man Adri kocht ze 27 jaar geleden een stacaravan op Camping De Scheepsbel. "Capfun nam De Scheepsbel in 2021 over en heeft ons een huurcontract voor maximaal een jaar voorgelegd, dat we niet gaan tekenen."
Bij de overname stonden er nog 200 chalets op het park. Een contract voor bepaalde tijd was er volgens Jonker nooit. "En iedereen die niet getekend heeft, heeft nu een opzeggingsbrief gekregen. Per 31 december 2024 moeten we weg zijn. We krijgen daar een 'oprotpremie' van 1760 euro voor. Terwijl sommige mensen 50.000 euro of meer hebben geïnvesteerd."
Ze schat in dat de helft van de vaste gasten het contract wel getekend heeft, en door de onrust is ook een deel al vertrokken. Daarvoor in de plaats zijn houten huisjes van Capfun geplaatst.

'Recreanten niet vogelvrij'

De organisatie voor recreatieondernemers HISWA/RECRON begrijpt de emoties die soms hoog oplopen, maar bestrijdt het beeld dat recreanten die als gevolg van een herstructurering hun stacaravan of chalet moeten verplaatsen naar een andere camping, 'rechteloos' of 'vogelvrij' zijn.
Volgens de RECRON-voorwaarden wordt de huurovereenkomst steeds voor een jaar aangegaan en moet er een goede reden zijn voor het niet verlengen daarvan, zoals bedrijfsbeëindiging (niet: verkoop van het bedrijf) en herstructurering.
Dat laatste kan volgens de brancheorganisatie van recreatieondernemers noodzakelijk zijn om 'veroudering en soms zelfs verloedering te voorkomen', "Maar zeker ook om het recreatiebedrijf aan te passen aan de marktvraag en daarmee de continuïteit van het bedrijf te waarborgen."
De recreanten richten hun pijlen op de politiek. Ze hopen dat veel partijen de initiatiefnota van de SP in de Tweede Kamer gaan steunen. "De politiek, links en rechts, zou achter ons moeten gaan staan."