Liemers

Hollend achter de geschiedenis van oma en opa aan

Kinderen op zoek naar eigen geschiedenis.
Kinderen op zoek naar eigen geschiedenis. © RTV Connect
GIESBEEK - Speurend met de telefoon in de hand, op zoek naar de geschiedenis van hun eigen oma en opa. Dat doen leerlingen van groep zeven en acht van de Paulusschool in Giesbeek. Met hun telefoon kunnen zij bij 22 verschillende gebouwen QR-codes openen met daarachter een schat aan geschiedenis onder het mom ‘Bij ons thuis’ . Want wie woonden er vroeger in hun eigen Giesbeek? En hoe leefden ze? De kinderen hebben de route als eerste gelopen. De route is vanaf nu voor iedereen beschikbaar.
In Giesbeek waren overal opgewonden kinderstemmen te horen. Rennend en kijkend op hun telefoon struinen de kinderen de straten af, op zoek naar de eigen historie. Het idee voor de Giesbeekse historische route ontstond bij Toine van de Lisdonk: "Er is weinig historisch besef. Ik wil de kinderen laten zien waar ze vandaan komen. Zo is dit idee ontstaan."

Twee schoenmakers, slagers en bakkers

Bij het maken van de QR-route is een film uit 1963 als uitgangspunt genomen. Van de Lisdonk: "Dat was in een tijd dat er in veel dorpen films werden gemaakt, ook in Giesbeek. Die film is nu 60 jaar oud. De kinderen in de film zijn de opa’s en oma’s van de kinderen nu." De kinderen gaan nu op zoek naar het leven van hun opa en oma, die toen net zo oud waren als zij nu zelf zijn."
Het was een tijd waarin het leven in Giesbeek nog anders was, maar ook hard veranderde. Net als in zoveel dorpen toen, legt van de Lisdonk uit: "De aanleg van de Rivierweg werd rond diezelfde tijd afgerond. Deze ontsloot de buitenwereld en het leven veranderde in ons dorp in rap tempo. Hoe was het leven van de kinderen die toen op school zaten?"
"Met de IJssel die nog vlak langs het dorp liep. Met het gemaal, een postkantoor, een politiebureau, twee schoenmakers, een kledingwinkel, verschillende kruideniers, een melkboer, slagers, bakkers en nog meer. De steenfabrieken functioneerden nog volop, net als het klooster. Ook de hand van de kerk was toen nog overal en in alles merkbaar."

Sluit aan bij Kinderboekenweek

‘Bij ons thuis’ is dit jaar ook het thema van de Kinderboekenweek én oktober is de maand van de geschiedenis. "Dat vult elkaar prachtig aan", aldus Van de Lisdonk: "Door deze wandeling en door erover te praten met hun ouders en opa’s en oma’s ervaren de leerlingen de geschiedenis die schuilt achter de panden en in de straten waarin zijzelf en andere inwoners dagelijks lopen en fietsen."
Benjamin Beernink van RTV Connect maakte er het volgende verslag: