Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Marieke, Melissa en Denise willen aandacht voor mentale gezondheid

Denise (18) uit de Bommelerwaard.
Denise (18) uit de Bommelerwaard. © Eigen foto
GELDERMALSEN - Kortere wachtlijsten, meer openheid en toegankelijke zorg voor iedereen. Gelderlanders komen tijdens het protest-evenement Last Man Standing in actie voor iedereen die worstelt met psychische problemen. Samen met mensen uit het hele land staan ze zaterdag urenlang op een verhoging, om hun wensen en doelen rondom mentale gezondheid duidelijk te maken.
"De wachtlijsten zijn veel te lang en je ziet dat er voor jongeren vaak niet de hulp is die ze nodig hebben. Ik vind ook dat er meer openheid moet komen over mentale gezondheid. Wanneer mensen een gebroken been hebben mag je erover praten en als je een psychische ziekte hebt niet. Terwijl het zoveel kan betekenen en enorm oplucht wanneer je wel bij iemand je verhaal kan doen", vertelt Marieke van Dord (48) uit Geldermalsen.
Marieke van Dord (48) uit Geldermalsen pleit voor meer ervaringsdeskundigen.
Marieke van Dord (48) uit Geldermalsen pleit voor meer ervaringsdeskundigen. © Eigen foto
Al heel haar leven heeft Marieke zelf last van depressies. Ze begeleidt inmiddels al jarenlang met succes mensen die daar ook mee worstelen. Tijdens de actie staat ze dan ook voor meer inzet van ervaringsdeskundigen. "Als je mentale problemen hebt, heb je echt behandeling nodig. Maar praten met iemand die je echt begrijpt geeft een extra stuk rust. Waardoor je het beter vol kan houden en weet dat je niet de enige bent."

'Altijd iemand die wil luisteren'

Melissa de Jong (26) staat er zaterdag speciaal voor mensen die worstelen met suïcidale gedachten of iemand aan zelfdoding hebben verloren.
"Het gaat nu goed met me, maar het heeft zeven jaar geduurd voor ik de juiste diagnose en hulp kreeg. Je ziet nu ook een trend in de maatschappij dat klachten eerst moeten verergeren, voordat iemand bij een hulpverleningsinstantie binnen kan komen. Ik wil me ervoor inzetten dat voor andere mensen eerder adequate hulp beschikbaar is."
Melissa de Jong (26) uit Arnhem wil adequate hulp voor iedereen.
Melissa de Jong (26) uit Arnhem wil adequate hulp voor iedereen. © Eigen foto
De Arnhemse pleit ook voor meer openheid. "Het is belangrijk dat mensen die worstelen met psychische problemen aan de bel trekken. Ik wil graag meegeven dat hoe eenzaam je je ook voelt, er altijd wel iemand is die naar je wil luisteren. Al zijn het misschien niet je ouders of vrienden, dan kan je altijd bellen naar de Luisterlijn of 113 Zelfmoordpreventie."
Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.

Elkaar helpen

Denise (18) uit de Bommelerwaard staat er zaterdag, omdat ze vindt dat er meer oprechte interesse en aandacht moet zijn voor mensen die het psychisch zwaar hebben. "Ik heb zelf veel meegemaakt in mijn leven en in mijn omgeving heb ik ook vrienden die worstelen. Een vriendin van mij heeft bijvoorbeeld autisme en zij wordt daardoor enorm in een hokje geduwd."
"Mensen geven allerlei adviezen zoals als ‘je moet gewoon doorgaan’, in plaats van gewoon echt te luisteren. Terwijl een luisterend oor en mogen huilen zoveel kan betekenen."
Denise (18) uit de Bommelerwaard wenst mensen met psychische problemen meer zelfliefde toe.
Denise (18) uit de Bommelerwaard wenst mensen met psychische problemen meer zelfliefde toe. © Eigen foto
Het is de derde keer dat ze meedoet aan Last Man Standing. "Om mijn stem te laten horen en met zoveel mensen voor hetzelfde doel te gaan staan is hartstikke gaaf. Het is zo mooi om met z’n allen te laten zien dat achter ieder mens een ander verhaal zit en uit te dragen dat we samen willen kijken naar hoe we elkaar kunnen helpen. Ik hoop mensen met psychische problemen mee te geven dat ze echt van zichzelf mogen houden."

De protestactie Last Man Standing is een initiatief van de organisatie MIND en vindt plaats op zaterdag 14 oktober van 12:00 tot 18:00 uur op het Jaarbeursplein in Utrecht. Met het evenement wordt geld ingezameld voor de strijd tegen psychische problemen.