Gelderse Vallei

Edese studenten vanavond terug uit Israël: 'Dit is serieus'

Bram zat samen met andere studenten vast in een klooster.
Bram zat samen met andere studenten vast in een klooster. © Christelijke Hogeschool Ede
EDE - Een groep studenten van de Christelijke Hogeschool Ede die in een klooster in Israël vastzat, komt per militair vliegtuig terug naar Nederland. Zij landen woensdagavond op Eindhoven Airport.
De twintig studenten kozen allemaal dezelfde minor die hen naar Israël bracht. Zaterdag stond een bezoek aan een joodse dienst op de agenda, maar tijdens het ontbijt in een klooster gaat plots het luchtalarm af.
Alleen de mannen mochten in kleine groepjes af en toe naar de supermarkt, voor het broodnodige
"Het gebeurde heel rustig", vertelt één van die studenten, de 23-jarige Bram Timmerarends. "We hoorden een sirene. We wisten niet waarom die afging. Toen kwam een docent binnen die zei dat we op moesten staan. We zijn in de gang gaan staan." De studenten weten dan nog niet wat er aan de hand is. Dan gaat er een tweede sirene af, dit keer een stuk dichterbij: "Toen dachten we wel: dit is serieus."

Militair vliegtuig

Na hun aankomst in Israël vorige week dinsdag, vertrokken de meesten al richting de metropool Tel Aviv. Twee dagen later begon het avontuur in Jeruzalem. Maar sinds zaterdag zat de groep vast in het klooster in een Arabische wijk in het oosten van Jeruzalem, vlakbij de oude stad. Op advies van de directeur mochten alleen de mannen in kleine groepjes af en toe naar de supermarkt, alleen voor het broodnodige.
Dinsdagavond maakten demissionair ministers Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en Ollongren (Defensie) bekend dat er een militair vliegtuig naar Tel Aviv zou worden gestuurd om de Nederlanders te repatriëren. Met dat toestel komen de studenten woensdagavond terug, meldt een woordvoerder van de hogeschool.