Gelderse Vallei

Bram vast in oorlogsgeweld Israël: 'Het klooster heeft dikke muren'

Bram zit samen met andere studenten vast in een klooster.
Bram zit samen met andere studenten vast in een klooster. © Christelijke Hogeschool Ede
EDE - Een groep studenten van de Christelijke Hogeschool Ede zit vast in een klooster in Israël. Zij dachten een leerzame periode in Jeruzalem tegemoet te gaan. Afgelopen zaterdag stond een bezoek aan een joodse dienst op het programma, maar de dag verliep anders. Bram Timmerarends, IT-student aan de hogeschool van Ede, vertelt wat het gezelschap meemaakte: "We hebben veel aan elkaar."
Update: Inmiddels is duidelijk dat de studenten woensdagavond terugvliegen.
De twintig studenten kozen allemaal dezelfde minor die hen naar Israël bracht. Vorige week dinsdag vertrokken de meeste al richting Tel Aviv, en twee dagen later begon het avontuur in Jeruzalem. Zaterdag stond een bezoek aan een joodse dienst op de agenda, maar tijdens het ontbijt in een klooster gaat plots het luchtalarm af. Het klooster bevindt zich in een Arabische wijk in het oosten van Jeruzalem, vlakbij de oude stad.
"Het gebeurde heel rustig", vertelt de 23-jarige student. "We hoorden een sirene die wij niet konden plaatsen. Toen kwam een docent binnen die zei dat we op moesten staan. We zijn in de gang gaan staan." De studenten weten dan nog niet wat er aan de hand is. Dan gaat er een tweede sirene af, dit keer een stuk dichterbij: "Toen dachten we wel: dit is serieus."

Vast in het klooster

Ze gaan weer terug naar de eetzaal in het klooster om hun ontbijt af te maken. En hoewel er wel veel onzekerheid is over wat er nu precies gaande is, heerst er geen angst in de groep. "Er zijn vaker provocaties beide kanten op, er worden vaker raketten afgevuurd. Ik was mij op dat moment vooral aan het afvragen of het bezoek aan de joodse dienst nog wel door zou gaan."
Na overleg kwam het besluit dat zij die willen en durven nog naar de dienst kunnen gaan. Terwijl de groep studenten en drie docenten dit buiten bespreken, gaat opnieuw het luchtalarm af. "Toen was het wel duidelijk dat niemand het klooster ging verlaten".
Sinds zaterdag zit het grootste deel van de groep dus vast in het klooster. Op advies van de directeur gaan alleen de mannen in kleine groepjes af en toe naar de supermarkt, alleen voor het broodnodige. Last van de opsluiting hebben zij zo eigenlijk nauwelijks. Er is een grote tuin binnen de dikke, beschermende muren van het klooster, ze worden goed verzorgd door de nonnen, en "er is een mooi uitzicht", aldus Timmerarends.

Rustig in Jeruzalem

In een groot deel van Israël, en ook Jeruzalem, is het de afgelopen dagen eigenlijk nog redelijk rustig, vertelt de student. Angstig is hij daarom niet. "Je ziet de raketten binnenkomen en de luchtafweersystemen zie je ook in actie. Maar het is hier normaal gesproken geen doelwit voor raketinslagen. Het klooster heeft dikke muren, dus ik maak mij niet direct zorgen om mijn veiligheid. Het is natuurlijk wel indrukwekkend."
Ook in de groep blijft de kalmte bewaart. "Het bindt ons wel. Het groepsgevoel is er ook zeker en naar omstandigheden gaat het goed met ons." Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven de terugreis voor de studenten te willen regelen. Tot nu toe was het vooral verwachtingen van het thuisfront managen, legt Timmerarends uit. "De ene denkt dat je makkelijk naar Tel Aviv kan rijden en zo kan terugvliegen, en de ander denkt dat je in direct gevaar bent. De waarheid ligt ergens tussenin. We zijn wel blij dat we binnenkort gerepatrieerd kunnen worden en terug naar huis gaan."

Vliegtuig onderweg

Dinsdagavond maakten demissionair ministers Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en Ollongren (Defensie) bekend dat er een militair vliegtuig onderweg is naar Tel Aviv om Nederlanders te repatriëren. Woensdag zal de groep studenten op het vliegtuig stappen en naar huis vliegen.