Stedendriehoek

Voorzitter overleg vliegveld Teuge stapt boos op

Vliegtuig op vliegveld Teuge.
Vliegtuig op vliegveld Teuge. © Omroep Gelderland
TEUGE - De voorzitter van het overleg rondom vliegveld Teuge stapt na vier jaar op. Marcel van den Heuvel vindt dat zijn onafhankelijke positie als voorzitter in het geding is gekomen. Dat schrijft hij in een brief en vertelt hij aan Omroep Gelderland.
Van den Heuvel is aangesteld om het overleg te leiden tussen gemeenten, omwonenden en het vliegveld Teuge. Elk vliegveld in Nederland heeft zo'n overleg. In zijn rol als voorzitter is hij onafhankelijk. Toch kreeg hij vaker dan eens het gevoel dat zijn onafhankelijke rol op de proef werd gesteld. Zo vroegen ambtenaren van de provincie hem meermaals om 'tekst en uitleg'.
“En daar ben ik niet voor ingehuurd. Zo kan ik niet goed functioneren”, zegt Van den Heuvel.
In een reactie op de kritiek zegt de provincie Gelderland dat ze het jammer vindt dat Van den Heuvel ervaren heeft dat zijn onafhankelijkheid betwist werd. De vergaderingen van het Teuge-overleg werden nabesproken met ambtenaren van de provincie. “Het kan zijn dat hij dat als niet prettig heeft ervaren. Dat is nooit de bedoeling geweest”, aldus een woordvoerder.

'Bek vol tanden'

Er speelt nog iets mee. Van den Heuvel is ook kritisch over de ondersteuning die hij kreeg. Keer op keer kreeg hij met een nieuwe secretaresse te maken. Die moet allerlei dingen regelen voor het overleg. “Die dingen gebeuren dan niet en dan sta ik met m'n bek vol tanden”, aldus de vertrekkend voorzitter. “In vier jaar is het verloop schrikbarend en onwerkbaar gebleken. Een commissie die drie, vier keer per jaar bijeenkomt kan zo niet functioneren.”
De provincie zegt dat het verloop niet bepaald gelukkig is geweest. “Er is veel beweging bij ambtenaren en daardoor zijn er veel wisselingen geweest. We gaan kijken naar een betere oplossing”, aldus een woordvoerder.

'Ik kan het niet verantwoorden'

Die oplossing is dan voor de opvolger van Van den Heuvel, want hij stopt na vier jaar. Dat is het einde van zijn termijn. Hij had om een nieuwe termijn kunnen vragen, maar daar ziet hij van af.
In de brief schrijft hij dat hij heeft overwogen om zelfs eerder te stoppen. “Ik wil zorgen voor een goede overdracht, maar er is structureel iets mis, ik kan het niet verantwoorden als voorzitter en dus ben ik niet langer beschikbaar. Ergens stopt het dan.”