Rijk van Nijmegen

Duidelijkheid over dood baby Dishaïro laat nog lang op zich wachten

Vader Sydney A. en moeder Aleksandra F. tijdens de zwangerschap
Vader Sydney A. en moeder Aleksandra F. tijdens de zwangerschap © bewerking Omroep Gelderland
BEUNINGEN - Op zijn vroegst waarschijnlijk pas in mei zal de rechtbank in Arnhem inhoudelijk kunnen kijken naar de dood van baby Dishaïro uit Beuningen. Zijn beide ouders worden verdacht van betrokkenheid het overlijden van het 10 weken oude jongetje.
De vader van de baby, de 25-jarige Sidney A., zit sinds het overlijden van zijn zoontje vast in de penitentiaire inrichting in Arnhem. Hij wordt verdacht van moord dan wel doodslag en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel bij zijn zoontje. A. zelf ontkent iets te maken te hebben met de dood van Dishaïro.
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt ook zijn moeder, de 26-jarige Aleksandra F. van betrokkenheid bij de dood van het pasgeboren jongetje. Hij stierf toen hij 10 weken oud was. Het kindje werd op 1 november vorig jaar binnengebracht in een ziekenhuis in Nijmegen en overleed een dag later.

Gillen

Bij het jongetje werden onder meer 24 botbreuken geconstateerd. Oude en nieuwe. Dat betekent dat Dishaïro langere tijd is mishandeld. Daar zitten geluidsopnamen van in het dossier, vertelde officier van justitie Jouke Osinga tijdens een eerdere zitting. “Het is ijzingwekkend wat je daarin hoort. Daarin hoor je Dishaïro heel hard gillen.”
Precies dat letsel zorgt voor flinke vertraging van de behandeling van de zaak. Er is sectie verricht op het lichaam van het jongetje en het verslag daarvan wordt ergens voor 10 november verwacht. Dan duur het nog ongeveer een half jaar voordat deskundigen zogeheten letsel-interpretatie kunnen doen. Er zijn maar enkele forensische specialisten in Nederland die iets zinnigs kunnen zeggen over verwondingen bij (zeer) jonge kinderen en de mogelijke doodsoorzaak.

Samen

Officier van justitie Osinga gaf eerder al aan graag te zien dat de zaken van de vader en de moeder tegelijkertijd behandeld worden in de rechtbank. De advocaat van de moeder, Mark Rosendaal, gaf dinsdagmiddag in de rechtbank in Arnhem aan nog sterk te twijfelen of het in het belang van zijn cliënte is om de zaak tegen haar en die tegen de vader van Dishaïro tegelijk door de rechtbank te laten beoordelen. Hij noemt het een 'vreselijk beladen zaak'.
Vader Sydney A. wordt daarnaast nog verdacht van mishandeling van de ook vervolgde moeder Aleksandra F. Het stel heeft nog steeds een relatie. Ze zoekt hem regelmatig op in de gevangenis. De twee zouden graag weer samen in één huis wonen.