Achterhoek

Cel geëist om 'ongegeneerd misbruik van zeer kwetsbare mensen'

De rechters trekken drie dagen uit voor de fraudezaak.
De rechters trekken drie dagen uit voor de fraudezaak. © Omroep Gelderland
BRONKHORST - Celstraffen van twee en tweeënhalf jaar zijn dinsdag geëist tegen drie verdachten van grootschalige zorgfraude. “Jarenlang is ongegeneerd misbruik gemaakt van zeer kwetsbare mensen die van hen afhankelijk waren”, aldus de officier van justitie in de Zutphense rechtbank.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zouden cliënten nauwelijks begeleiding krijgen en geen zeggenschap hebben over hun eigen geld. Het onderzoek loopt sinds 2018 na zorgelijke signalen over begeleid wonen bij de Stichting Woongroep Keijenborg (SWK).

Maandelijks een riant salaris

Een 65-jarige verdachte uit de gemeente Bronckhorst was één van de twee oprichters van SWK. Hij beschikte over alle bankrekeningen met inlogcodes, bankpassen met pincodes én over de digitale handtekeningen van zowel de zorgverleners als de budgethouders. De gebruikte digitale handtekeningen waren allemaal door verdachte zelf gemaakt. “Hij declareerde facturen die hij namens anderen ondertekende en voorzag zichzelf via de B.V. Tootas maandelijks van een riant salaris. Van levering van zorg was nauwelijks sprake”, betoogde de officier.
“Sterker nog, externe dagbesteding, klinische opnames of ambulante zorg voor cliënten werden ontraden om te voorkomen dat een deel van het budget ergens anders terecht zou komen. Het ging verdachten volstrekt niet om het welzijn van de cliënten. Het ging enkel en alleen om de poen.” Tegen hem eiste het OM dertig maanden cel.

Vakantiehuis in Spanje

De 60-jarige mede-oprichtster van SWK en haar 32-jarige dochter en voorzitter van de woongroep hoorden allebei een gevangenisstraf van 24 maanden tegen zich eisen. Ze onderhielden het contact met de cliënten en de zorgbureaus. Zij schermden feitelijk de 65-jarige af van de buitenwereld zodat zijn centrale rol werd verdoezeld. Zij wisten dat het geld van misdrijf afkomstig was en hebben daarvan gebruik gemaakt. Zo konden zij beschikken over verschillende gehuurde panden, waaronder ook het vakantiehuis in Spanje.

Sondevoeding met geweld toegediend

“Eén van de meest schrijnende situaties is die van een cliënt die de laatste jaren van zijn leven niet eens meer een eigen kamer kreeg. Hij lag overdag op een matras in de woonkamer en ’s nachts in een kantoor van het personeel. De benodigde sondevoeding werd hem bij tijd en wijle met geweld toegediend, zijn incontinentieluier was steeds te vol en hij werd verschoond waar iedereen bij was.
Ook was er een echtpaar dat vol vertrouwen hun financiële administratie in handen van verdachten had gesteld. Zonder toestemming werd ruim 40.000 euro gepind, zogenaamd voor voeding. In totaal werd in 2017 ruim 740.000 euro ten onrechte ontvangen door de SWK. Verder zagen meerdere getuigen op een dag hoe de 65-jarige verdachte een nieuwe laptop van een van de cliënten op de grond gooide en kapottrapte. Afgaande op de verschillende verklaringen van bewoners, zzp'ers en getuigen was er binnen SWK sprake van een waar schrikbewind waarbij de 65-jarige verdachte als een ware tiran tekeerging tegen de cliënten”, aldus het OM.