Arnhem en omstreken

Knipbeurt of stamppot, daklozen verwend in Arnhem

Een knipbeurt op Werelddaklozendag.
Een knipbeurt op Werelddaklozendag. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Daklozen worden dinsdag goed verzorgd in Arnhem. Vanwege Wereldaklozendag vindt er in de Waalse Kerk een verwenmarkt plaats. "Vandaag geven we de daklozen extra aandacht", aldus Ab van Haren van organisator StraatZaken.
"Alleen zijkantjes afscheren en puntjes eraf. Mijn matje wil ik houden." Wicky is nu anderhalf jaar dakloos en wacht geduldig op zijn knipbeurt. Er moet een nieuwe tondeuse geregeld worden, maar hij vertelt alvast hoe hij zijn nieuwe nieuwe coupe wilt hebben. "Het is fijn om netjes geknipt te worden. Het is nu toch gratis."
Op Werelddaklozendag wordt elk jaar aandacht gevraagd voor dak- en thuislozen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal daklozen in Nederland dit jaar gedaald, maar dat maakt deze dag niet minder nodig. "Het is nog steeds een probleem. De aandacht moet blijven omdat er nog geen oplossing is", vertelt Van Haren.

Daklozen in het zonnetje gezet

Maar niet alleen voor de aandacht is deze dag belangrijk. Ook de mensen zelf worden in het zonnetje gezet. Op dinsdagmiddag kunnen daklozen de Waalse Kerk binnenlopen voor niet alleen een kopje koffie en muziek, maar ook voor een knipbeurt. Volgens Van Haren kan een verse coupe al veel verschil maken: "Meeste mensen hebben geen geld om naar de kapper te gaan. Het is een stukje verwaarlozing. En op het moment dat je naar de kapper bent geweest, voel je jezelf een stuk beter."
Van Haren snapt hoe belangrijk deze dag is voor dak- en thuislozen. Zelf is hij ook vier jaar thuisloos geweest. "Als je van de radar bent, lopen je schulden ook op. Daar is dan geen oplossing voor, want je bent van de radar. Dat zorgt voor veel stress." Het doel van deze verwendag is dan ook vooral het bieden van een dagje ontspanning en verzorging: "We proberen positieve vibes mee te geven."

Rustmomentje als je op straat loopt

Naast de kapper kunnen de daklozen namelijk ook genieten van een stamppotbuffet én een 'heerlijke' gezichtsbehandeling. "Het is fantastisch", vertelt een man in de behandelstoel. De verwenmarkt is volgens hem belangrijk voor de daklozen: "Het wordt gewaardeerd. Het is fijn om een rustmomentje te hebben als je de hele dag op straat loopt."