Rijk van Nijmegen

Geen torenflats naast Goffertstadion, zegt Nijmegen

Geen torenflats naast Goffertstadion, zegt Nijmegen
Geen torenflats naast Goffertstadion, zegt Nijmegen
NIJMEGEN - Het Nijmeegse gemeentebestuur ziet geen heil in de komst van twee woontorens bij het Goffertstadion. Voetbalclub NEC vroeg deze zomer om aanpassing van het bestemmingsplan om onder meer woningbouw bij hun stadion toe te staan. Daarnaast wil de club flink veel minder betalen om het stadion van de gemeente te kopen. Maar het college ontraadt de gemeenteraad om voor deze plannen te stemmen.
De aankoop van het Goffertstadion en de eventuele uitbreiding zijn al jaren onderwerp van discussie. Eind 2017 stemde de gemeenteraad in met het plan dat NEC het stadion mocht terugkopen van de gemeente voor 7,6 miljoen euro. In juni 2021 is die koopoptie verlengd. Op basis van inmiddels betaalde aflossingen zou NEC het stadion volgens de gemaakte afspraken mogen terugkopen voor 6,6 miljoen euro.
Maar dat kan de club niet betalen, blijkt uit de brief die directeur Wilco van Schaik deze zomer aan het college stuurde. Dat komt volgens hem door een combinatie van de hoge huursom en de kosten voor beheer en onderhoud die bij NEC zijn neergelegd.

Suikeroom Marcel Boekhoorn

Bovendien vindt N.E.C. 6,6 miljoen geen reële prijs meer. Volgens een eigen taxatie is het stadion - rekening houdend met de noodzakelijke investeringen - maar 3 miljoen euro waard. Daarnaast wil NEC. graag uitbreiden, want de club is op dit moment zelf niet daadkrachtig genoeg om betaald voetbal in de eredivisie te financieren, zo schrijft van Schaik. ‘Suikeroom’ Marcel Boekhoorn vult jaarlijks het tekort van 4 miljoen euro aan. En van Schaik waarschuwt: “Bij een eventuele degradatie valt de omzet miljoenen euro’s terug en staat het voorbestaan zonder steun echt op de tocht.”

'Zonder uitbreiding dreigt degradatie'

Zonder uitbreiding van het stadion van 12.500 naar 16.000 plaatsen en andere moderniseringsplannen dreigt volgens de club op korte termijn degradatie en op langere termijn het voortbestaan van de club. Want Boekhoorn wil de club niet tot in de eeuwigheid financieel blijven steunen.
Om meer geld binnen te krijgen wil de club naast uitbreiding van het stadion zo’n 200 huurappartementen bij het stadion bouwen in twee woontorens. Daarnaast zou het hoofdgebouw uitgebreid kunnen worden met een hotel en ruimte voor congressen.

Gemeente: 'Woningbouw past niet binnen park'

Maar het college adviseert de gemeenteraad dus om niet in te stemmen met deze verzoeken. Volgens wethouder Noël Vergunst passen de aanpassingen niet binnen de cultuurhistorie en de ecologische waarden van het Goffertpark.
Maar het college ziet ook wel de noodzaak in van het moderniseren van het stadion zodat er ook op andere dagen gebruik van gemaakt kan worden en NEC er meer geld ontvangt. Wethouder Vergunst wil daarover best ‘het gesprek aangaan met NEC, maar dan wel in een variant zonder woningbouw.’

Bod NEC 'te laag'

Maar de gemeente wil meer voor het stadion hebben dan de door NEC gesuggereerde 3 miljoen euro. Volgens een taxatie die de gemeente heeft laten maken, is 5,9 miljoen euro de huidige marktwaarde van het Goffertstadion.
Volgens wethouder financiën Tobias van Elferen ‘biedt dat NEC ruimte om over een ander bedrag in gesprek te gaan en het biedt de gemeente ruimte om van het stadion af te komen.'

Wethouder: 'Kans om van stadion af te komen'

Tobias van Elferen: “Het biedt voor ons de kans om de banden met NEC zo veel mogelijk te verbreken. Omdat we in het verleden hebben gezien dat die moeilijke verhuurder-huurder relatie toch vaak voor problemen heeft gezorgd. Niet in de laatste plaats als er ooit een dag komt dat NEC er niet meer zou zijn, wat moet je dan met zo’n bak?”