Gelderse Vallei

Studenten uit Ede vast in Israël: 'De spanning neemt toe'

De groep studenten in Israël.
De groep studenten in Israël. © Christelijke Hogeschool Ede
EDE - Een groep studenten van de Christelijke Hogeschool Ede zit vast in Israël. Afgelopen weekend brak daar oorlog uit, nadat er duizenden raketten op het land werden afgevuurd. De Edese studenten moeten zich sindsdien schuilhouden in een klooster en kunnen geen kant op.
Volgens Jan Hol, voorzitter van het College van Bestuur, maakt de groep het goed. "Ze zitten op een veilige plek in een klooster. Maar ze zitten wel vast. Verplaatsen is te onveilig, dus ze kunnen de straat niet op."
Ondertussen wordt Hol gebeld door ongeruste ouders: "Ze zeggen: Haal ze alsjeblieft terug, we willen onze zoon of dochter weer in onze armen sluiten."

Schuilen voor raketaanval

De groep van 20 studenten en 3 docenten zit vast in een klooster in de hoofdstad Jeruzalem. Ze zijn daar voor hun keuzevak 'Israël: Botsende perspectieven'.
In de nacht van maandag op dinsdag lag Jeruzalem onder vuur. Tijdens een reeks raketaanvallen schuilde de groep in een lange gang zonder ramen, met metersdikke muren. "De spanning neemt toe", zegt Hol.
Jan Hol.
Jan Hol. © Christelijke Hogeschool Ede

'Overheid, haal ze terug'

Omdat alle commerciële vliegtuigmaatschappijen hun vluchten van en naar Israël hebben geschrapt, is terugvliegen onmogelijk. Hol doet daarom een dringende oproep aan de overheid om de ingesloten studenten zo snel mogelijk naar Nederland te halen.
"De autoriteiten ter plekke en de ambassade werken goed mee, maar vervoer over land naar Tel Aviv en vervolgens door de lucht naar Amsterdam is ontzettend moeilijk te regelen. Daarom dringen we erop aan dat de overheid zo snel mogelijk repatriëringsvluchten regelt."
Ondanks de spanning en onzekerheid maakt de groep het goed. "Ze proberen het lesprogramma af te maken in goede onderlinge harmonie."

Ook studenten in Tel Aviv

Een woordvoerder van de CHE meldt dat er ook nog twee studenten in Tel Aviv zitten. Zij volgen daar een tijdelijk buitenlands lesprogramma. "Ook met hen onderhouden we goed contact."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan nog weinig zeggen over eventuele repatriëringsvluchten. Het ministerie onderzoekt 'samen met partners chartermogelijkheden voor Nederlanders die Israël willen verlaten'.

"We hebben een aantal Nederlandse groepen in beeld waarvan we weten dat ze Israël willen verlaten. We werken er nu hard aan te inventariseren welke Nederlanders nog meer willen vertrekken", laat een woordvoerder weten.