Arnhem en omstreken

Arnhem hijst de vredesvlag voor steun aan Israëliërs én Palestijnen

Arnhem kiest voor de vredesvlag.
Arnhem kiest voor de vredesvlag. © ANP
ARNHEM - Voor het Arnhemse stadhuis wappert dinsdag de vredesvlag uit medeleven voor alle slachtoffers in Israël en de Palestijnse gebieden. Het hijsen van de vlag vanwege het opgelaaide conflict in het Midden-Oosten, leidde tot veel discussie. Met het tonen van de Israëlische vlag zou te veel partij voor Israël worden gekozen.
"Wraak helpt niet", betoogt burgemeester Ahmed Marcouch. Dodelijk geweld brengt volgens hem alleen maar veel meer dodelijk geweld. "Wij zijn juist op de wereld om elkaar te laten leven, niet om elkaar te doden. Dus moeten wij verbinden, niet polariseren."

Wreedheden en wraakzucht

Het Interreligieus Netwerk Arnhem, waar Marcouch ruim een jaar geleden het initiatief toe nam, laat weten mee te leven met alle slachtoffers. "Israëliërs én Palestijnen. We nemen afstand van de wreedheden die samenlevingen kapotmaken en de wraakzucht die het geweld oproept."
Bij het netwerk zijn de synagogen van Arnhem en Dieren, alle moskeeën en een groot deel van de kerken aangesloten, legt coördinator Bert de Ruiter uit. Met dit statement wil de religieuze gemeenschap van Arnhem en omstreken volgens hem voorkomen dat het conflict lokale relaties belemmert.
Directe signalen heeft hij daar niet voor. "Die kunnen natuurlijk komen, maar de relaties zijn goed en de lijntjes zijn kort. Wij willen op een positieve manier met elkaar omgaan. Anders dan je op het nieuws ziet."

'Antisemitisme is nooit ver weg'

Het Israëlisch-Palestijns conflict ligt gevoelig, weet De Ruiter. "Antisemitisme is nooit ver weg. Daarom hebben we bewust geen stelling genomen in termen van daders of slachtoffers."
De vredesvlag die Arnhem nu hijst, vindt De Ruiter dan ook veel beter dan de Israëlische vlag. "Die is neutraler en zoekt vrede. Ongeacht wie de eerste steen werpt."
In navolging van Arnhem heeft ook Amsterdam besloten de vredesvlag te hijsen. Maandag wapperde daar nog de Israëlische vlag. Steden als Den Haag, Utrecht en Rotterdam hesen de gemeentevlag halfstok. De nationale overheid besloot net als de provincie Gelderland wel de Israëlische vlag op te hangen.

'Stookt gemoederen op'

Docent internationale betrekkingen Peter Malcontent van de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in het Palestijns-Israëlische conflict, laat tegenover de NOS weten te vrezen dat het hijsen van de Israëlisch vlag leidt tot meer polarisatie. "Daarmee stook je de gemoederen alleen maar op. Ik weet niet of dat nou zo handig is."