Gelderland

Twee jaar na dodelijk ongeluk nemen gemeente en provincie maatregelen

Herdenkingsmonument langs de Slingerparallel, vlak bij de plek van het dodelijke ongeval.
Herdenkingsmonument langs de Slingerparallel, vlak bij de plek van het dodelijke ongeval. © REGIO8
ETTEN - Twee jaar geleden ging het gruwelijk mis op de kruising van de Oude IJsselweg en de Slingerparallel (N317) in Etten. Een 14-jarige scholier werd geschept door een busje en overleed korte tijd later in het ziekenhuis. De gemeente Oude IJsselstreek, waar het Achterhoekse dorp onder valt, en de provincie komen nu in actie om de beruchte kruising veiliger te maken.
De Oude IJsselweg wordt afgesloten voor regulier autoverkeer door middel van een landbouwsluis. De exacte locatie wordt nog bepaald, maar het obstakel komt in ieder geval aan de Montferlandse kant van het Waalse Water.
De Oude IJsselweg wordt op dit moment met name in spitstijd veel gebruikt door automobilisten. “Vanuit verkeerskundig onderzoek weten we dat tachtig procent van het verkeer daar niet thuishoort”, vertelt wethouder Ria Ankersmit aan mediapartner REGIO8.

Roep om aanpassingen

De kruising is al jaren een doorn in het oog van omwonenden. Nadat de scholier in oktober 2021 verongelukte, werd de roep om aanpassingen luider. Door de weg af te sluiten voor doorgaand verkeer, moet de verkeersdruk op de kruising met de N317 afnemen.
Daarnaast worden er enige aanpassingen gedaan aan de kruising zelf. Het gaat dan om het weghalen van de uitvoegstroken. In de toekomst volgt een onderzoek naar een eventuele fietstunnel onder de N317 door, een kostbare wens van omwonenden.

Samenwerken met provincie

De aanpassingen aan de kruising met de N317 komen op het bordje van de provincie, de gemeente gaat over de omliggende wegen, inclusief de Oude IJsselweg.
“Wij hebben de afgelopen twee jaar nauw samengewerkt met de provincie”, zegt Ankersmit over de maatregelen. “We hebben gezocht naar een tweesporenaanpak waarbij het ene plan niet zonder het andere kan. "Het zal wennen zijn voor iedereen, maar het hogere doel is een veiliger kruispunt.”
Woensdag wordt er vergaderd over de kwestie tijdens de raadscommissie fysieke leefomgeving van Oude IJsselstreek. Omwonenden worden op de hoogte gebracht via een brief.