Gelderland

Waarschuwing voor dichte mist: zo ga je veilig de weg op

Plaatselijk is er dichte mist in Gelderland
Plaatselijk is er dichte mist in Gelderland © ANP
Wie vanochtend de weg op gaat, moet rekening houden met dichte mist. Het KNMI heeft voor Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant code geel afgegeven. De waarschuwing geldt tot 9.00 uur.
Tot die tijd is het dus oppassen geblazen. Gelukkig heeft een auto mistverlichting, maar wanneer mogen die mistlampen eigenlijk aan? De mistverlichting aan de voorkant mag ingeschakeld worden bij minder dan 200 meter zicht. Aan de achterkant is dat pas bij 50 meter.

Hoe weet je wat 200 meter is?

Maar hoe bepaal je of het zicht minder dan 200 meter is? Meteoroloog Johnny Willemsen van Weerplaza gaf eerder al tips. “Op de snelweg betekent 200 meter twee hectometerbordjes. Die staan rechts langs de weg. Lantaarnpalen staan in Nederland gemiddeld 75 meter uit elkaar, dus twee of drie lantaarnpalen is ook een goede maatstaf.” Voor 50 meter geldt één lantaarnpaal dus als goede maatstaaf.
Veel moderne auto's hebben volgens Willemsen automatische verlichting, die niet werkt bij mist overdag. Dan is het voor de sensor niet donker genoeg. De weerman adviseert dan ook om handmatig het dimlicht of de mistlampen aan te zetten.

Boete bij 'onterecht gebruik'

Let wel op met het gebruik van mistlampen. Op 'onterecht gebruik' staat een boete. In de praktijk komt het maar weinig voor dat mistachterlicht gevoerd mag worden.
En hoe zit dat met de snelheid? "Bij mist verdubbel je de afstand tot je voorganger en je halveert je snelheid", stelt de ANWB. "Dan heb je meer tijd om te handelen als er iets onverwachts gebeurt. Met dezelfde snelheid doorjakkeren in de veronderstelling dat anderen je wel zien is vragen om problemen."