Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Drie jaar cel geëist tegen 83-jarige voor uitbuiting 'huisslaaf'

Paleis van Justitie Arnhem.
Paleis van Justitie Arnhem. © Omroep Gelderland
KERKDRIEL - Ze zou samen met haar dochter een vrouw als moderne slavin hebben vastgehouden in hun huis in Kerkdriel. Woensdag is in hoger beroep drie jaar cel geëist tegen een 83-jarige vrouw, die wordt verdacht van mensenhandel en uitbuiting. "Het leven van het slachtoffer bestond uit geweld, pijn en gevangenschap."
De zaak kwam in oktober 2020 aan het licht toen het slachtoffer ’s nachts van de trap viel en haar voet brak. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat de vrouw verwondingen over haar hele lichaam had, waaronder een gebroken rug die niet door de val veroorzaakt kon zijn.
Het slachtoffer zei tijdens de rechtszaak dat ze haar paspoort moest inleveren, het huishouden moest doen en moest koken voor moeder en dochter. Als dat niet goed gebeurde, kreeg ze geldboetes en lijfstraffen, zoals stokslagen.

Niet eten of douchen

Ze was bij hen ingetrokken omdat ze haar zouden helpen een beter mens te worden. Het slachtoffer moest ook zelf kopspeldjes en een vleesvork in haar voet steken als ze iets fout had gedaan. Uiteindelijk mocht ze als straf ook bijna niet meer eten, haar tanden niet poetsen en zich niet meer douchen.
De verdachten verklaarden tijdens de eerdere rechtszaak dat ze het slachtoffer onderdak boden, omdat ze haar huis in Amsterdam wilde verkopen. Er zou volgens hen geen sprake zijn van structurele mishandeling en het vasthouden van de vrouw.

'Ronduit schokkend'

De advocaat-generaal denkt daar anders over en eist drie jaar cel. Dat is één jaar meer dan de gevangenisstraf die de rechtbank oplegde. Deze noemt het geval 'ronduit schokkend' en vindt dat het strafbare feit niet te betwisten valt. "De verdachte en haar dochter hebben het slachtoffer in ieder geval één jaar in huis gehad, waar zij als moderne slaaf werd vastgehouden."
"Het dagelijks leven van het slachtoffer stond in het teken van dienen, geweld, pijn en gevangenschap. Ze kón niet vluchten. Haar paspoort was afgenomen. Ze is uitgebuit, uitgekleed. Er is niets meer van haar over. Ook is er geen enkel teken van berouw en inleving voor het slachtoffer", aldus de advocaat-generaal tijdens de zitting van woensdag.

Cel en tbs voor dochter

De rechtbank in Arnhem legde de verdachten in april vorig jaar celstraffen op voor mensenhandel. Ze hadden het slachtoffer immers tegen haar wil in hun woning vastgehouden. De toen 46-jarige dochter was volgens de rechtbank ook schuldig aan zware mishandeling en werd veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs.
Ook kreeg ze een Gedragsbeïnvloedende en Vrijheidsbeperkende Maatregel (GVB) opgelegd. Dat houdt in dat zij na het tbs-traject, mocht dat nodig worden geacht, onder intensief toezicht zal blijven staan.

Duizenden euro's schadevergoeding

De moeder kreeg twee jaar cel en ook een GVB opgelegd. Verder werden beiden veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van bijna 320.000 euro aan het slachtoffer en van ruim 270.000 euro aan de Staat.
De inmiddels 83-jarige ging in hoger beroep. De dochter deed dat ook, maar zij heeft haar hoger beroep ingetrokken.