Stedendriehoek

'Gaat om poen, niet om cliënt', drietal voor rechter om grote zorgfraude

De rechters trekken drie dagen uit voor de fraudezaak.
De rechters trekken drie dagen uit voor de fraudezaak. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Twee vrouwen en een man moesten vandaag voor de rechtbank in Zutphen verschijnen op verdenking van grootschalige zorgfraude. Het drietal wordt ook verdacht van het vervalsen van geschriften en het gebruiken van persoonsgebonden budgetten voor andere doeleinden.
Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee iemand met een beperking zelf de zorg of ondersteuning kan kopen die ze nodig hebben. Fraude met dit geld komt vaker voor.
Voor de rechtszitting zijn drie dagen uitgetrokken.
De fraude zou tussen 2013 en 2018 in een woongroep in Keijenborg zijn gebeurd. De verdachten ontkennen allen de beschuldigingen. "We hebben alles voor de bewoners gedaan," zei de verdachte die de financiën regelde.

Drie keer huur betaald

In één van de gevallen beheerde hij ook de bankrekening van een echtpaar. Zij kregen wekelijks 50 tot 75 euro. De verdachte nam zelf 28 duizend euro op. De verdachte zei de rechter dat hij dat het echtpaar niet had meegedeeld. "Ze zouden het toch niet gesnapt hebben", zo luidde zijn redenatie.
Het geld werd volgens de verdachte gebruikt voor het eten van het echtpaar. Het bedrag werd cash opgenomen. Dat was volgens de verdachte beter voor de belasting, omdat er geen btw betaald hoefde te worden. Belastinginspecteurs zouden hem geadviseerd hebben om de bonnetjes in een pot te bewaren. "Anders kom je niet onder de belasting uit", vertelde hij.
Het drietal zou verder 775 duizend euro aan pgb-gelden hebben witgewassen. Het gaat onder meer om geld voor de dagbesteding. Dat kwam nooit bij de cliënten terecht. "Je krijgt ook de indruk dat er drie keer huur betaald wordt," zei de rechter tegen de verdachten. "Daar is een reden voor, maar die ben ik na zoveel jaren kwijt," reageerde de financieel verantwoordelijke verdachte.
De officier van justitie maakte ook enkele appjes openbaar die de verdachten elkaar stuurden. "We gaan het personeel niet spekken. Kom nou, eerst onszelf en daarna de rest." schreven zij elkaar. "Het gaat niet om de cliënt, maar het gaat om de poen", stuurden ze ook.

Lening van 50 duizend euro

Eén van de vrouwelijke verdachten kreeg een lening van 50 duizend euro voor haar woning. "Ik heb daar hard voor gewerkt," antwoordde zij de rechter. Tijdens de politie verhoren zei ze dat ze meer werkuren declareerde dan dat ze daadwerkelijk gewerkt heeft. Over dat politieonderzoek had de vrouw geen goed woord over. "Zij hebben mij bij de enkels afgebroken. Ik ben serieus suïcidaal geworden."
Dinsdag vertelt de officier van justitie wat zij van de zaak vindt. Dan wordt ook duidelijk welke straf er tegen de verdachten geëist wordt.