Arnhem en omstreken

Israëlische vlag wappert door oorlog, maar niet overal in de provincie

Op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid in Den Haag wappert maandag ook de Israëlische vlag.
Op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid in Den Haag wappert maandag ook de Israëlische vlag. © ANP
ARNHEM - De provincie Gelderland hijst de Israëlische vlag uit solidariteit met onschuldige burgerslachtoffers in het bloedige conflict tussen Israël en Hamas. Negen ondervraagde Gelderse gemeenten kiezen daar niet voor, al hangen sommigen wel de Nederlandse vlag halfstok. Ede verlicht het raadhuis met de kleuren van de Israëlische vlag.
"Tot en met woensdag verlichten we het raadhuis in de Israëlische kleuren", laat gemeente Ede weten. De Nederlandse vlag hangt daarbij halfstok.
De gemeenten Zevenaar, Apeldoorn en Barneveld kiezen er alleen voor om de vlag halfstok te hijsen. "Als je de Israëlische vlag hijst, kies je partij. Wij willen uit het conflict blijven", licht de woordvoerder van gemeente Zevenaar verder toe. Vandaar de keuze om juist de Nederlandse vlag als eerbetoon halfstok te hijsen.

In deze gemeenten geen vlag

Nijmegen, Doetinchem, Harderwijk, Zutphen en Winterswijk kiezen er bewust voor om de Israëlische of Nederlandse vlag niet te hijsen. "De demissionair minister-president heeft een reactie gegeven namens alle Nederlanders, de gemeente Nijmegen voegt daar nu niets aan toe", verduidelijkt een woordvoerder. Doetinchem laat weten medeleven te betuigen aan alle slachtoffers van dit "ernstige conflict". Daar voegt de gemeente aan toe terughoudend te zijn met het hijsen van vlaggen; "in dit geval ook".

'Intens medeleven'

Ook in Barneveld hangt geen vlag. Jacco van der Tak, burgemeester van Barneveld, spreekt namens de gemeente wel zijn afschuw uit over de gebeurtenissen in Israël. "De indringende en dramatische beelden en verhalen hebben mij en velen met mij diep geraakt. Vanuit de Barneveldse samenleving leven we intens mee", zegt de burgemeester.
De gemeente Harderwijk zegt dat het conflict in deze regio al heel lang bestaat, zeer complex is en een "polariserende uitwerking in de samenleving" heeft. "Ook in Nederland."
Om die reden wappert in Harderwijk geen Israëlische vlag. "Dat neemt niet weg dat wij het brute geweld en de grote verwoesting aan beide zijden afkeuren en het enorm aantal slachtoffers zeer betreuren. Ons medeleven gaat uit naar allen die slachtoffer zijn geworden, of in onzekerheid zitten over het lot van familie en vrienden."
Wij besluiten om niets met vlaggen te doen, laat ook gemeente Zutphen weten. "Wat ons betreft is het niet aan de lokale overheid om publiekelijk uiting te geven in een conflict waaraan vele kanten zitten, die verdriet en verderf tot gevolg hebben", aldus een woordvoeder.
Winterswijk laat weten dat er nog geen besluit is genomen over een eventuele steunbetuiging