Stedendriehoek

'Glyfosaat is gif, dat moeten we echt niet willen'

Melkveehouder Jan Willem geeft een kalfje de fles
Melkveehouder Jan Willem geeft een kalfje de fles © Omroep Gelderland
BRUMMEN - Jan Willem Breukink uit Brummen is zeer fel tegen het gebruik van landbouwgif. Op zijn eigen melkveehouderij is gif uit den boze en zeker de omstreden onkruidverdelger glyfosaat. Breukink bepleit een verbod en zoekt daarvoor de politiek ook op.
Op zijn bedrijf is het gras groen en zeker niet geel, één van de kenmerken van het werken met glyfosaat. "Wij staan hier op een levend organisme en dat hoor je niet dood te maken met chemie. Het kan anders. Wij zijn zo verslaafd geraakt aan die stuurmiddelen, maar ik wil laten zien dat het ook anders kan."

RoundUp was tot eind 2018 de merknaam van een populaire onkruidbestrijder op basis van glyfosaat. Sindsdien is verkoop aan particulieren verboden, omdat die geen gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat meer mogen gebruiken.

Kruidenrijk grasland

Al sinds 2010 pakt Jan Willem het op zijn eigen manier aan, zonder gif te gebruiken. "Je ziet dat aan de diversiteit. Van daaruit balans creëren. We staan hier op een kruidenrijk grasland. Hier groeien twaalf kruiden mee en daar krijg ik een weerbare bodem van. En gezond voer voor de koe."

Schimmel als dirigent

Jan Willem onderzoekt constant de kwaliteit van de bodem op zijn terrein. "Ik kijk hoe de bodem zich ontwikkelt. Ik ben op zoek naar een bodemstructuur en een schimmel-bacterie balans. We hebben heel erg bacterie-gedreven bodems gekregen, terwijl de schimmel de dirigent is van de bodem. Via de microscoop kijk ik hoeveel schimmels en hoeveel bacteriën hier in de bodem zitten. Zo krijg ik antwoord of ik als boer goed bezig ben."
De tekst gaat verder onder de video.
'Geen gif gebruiken, het is vijf over twaalf!'
"Gif dat je op het land gebruikt, komt in het voer terecht en via de koe of rechtstreeks ook in het voedsel van de mens. Daar wil je toch de volgende generatie niet mee grootbrengen? Nederland zou weer een koploper kunnen worden om de wereld te laten innoveren en inspireren dat het anders kan. Daarbij moeten we ook de bedrijven betrekken die het gif produceren. En maximaal samenwerken met ecologie en biologie."

Vijf over twaalf

Breukink trekt vooral ten strijde tegen glyfosaat. Vorige week hield hij al een pleidooi in de Tweede Kamer en vrijdag meldt hij zich bij de provincie Gelderland. "Het is vijf over twaalf. Glyfosaat wordt zoveel gebruikt, dat het al op heel veel plekken in de wereld wordt gevonden. Dat vind ik heel schrijnend. De volgende generatie en de generatie daarop zou je graag een gezonde bodem mee willen geven, waarvan voedsel kan worden geproduceerd om gezonde voeding van te kunnen maken."