Arnhem en omstreken

Jobien weet het zeker: 'Ik heb parkinson door glyfosaat'

Jobien Wind
Jobien Wind © Omroep Gelderland
ARNHEM - Jobien Wind uit Arnhem is parkinsonpatiënt. Zij is ervan overtuigd dat glyfosaat de oorzaak is van haar ziekte. En daarom strijdt ze voor een algemeen verbod van het landbouwgif.
Haar eerste reactie op de term glyfosaat is er één van afgrijzen. "Bluh! Gif. Oranje velden, mensen die ziek worden. Procedures waar niet aan gehouden wordt. Boeren die zichzelf vergiftigen."

Glyfosaat in het lab

Jobien is 60 jaar. De diagnose is in 2015 gesteld, maar ze heeft al langer verschijnselen die op parkinson duiden. "Ik heb als onderzoeker rond mijn dertigste gewerkt met glyfosaat in het laboratorium. Ik denk dat ik daar mijn ziekte heb opgelopen. Ik heb gepipetteerd in het lab en ben wel voorzichtig geweest. Toen ik zwanger was, heb ik ook nog doorgewerkt met dat spul. Dus toen heb ik het misschien ook nog aan mijn ongeboren kinderen meegegeven. Daar ben ik ook niet blij mee."
Het zit overal. Vreemd dat de boeren het nog zoveel gebruiken, terwijl ze weten dat het schadelijk is. Je zit jezelf gewoon te vergiftigen
Jobien Wind
"Ik vind wel dat officieel is aangetoond dat er een verband is tussen parkinson en glyfosaat. Er zijn veel gevallen bekend van mensen die eerder ziek zijn geworden nadat ze met glyfosaat hebben gewerkt. Ik heb voor mijn gevoel al heel lang parkinson. Ik heb in mijn puberteit tussen 12 en 15 jaar drie keer drie weken in zo'n bollenschuur bollen gepeld. En daar worden heel veel pesticiden gebruikt."

Verbod op glyfosaat

Jobien pleit voor een algemeen verbod. "Er zijn voldoende aanwijzingen dat het parkinson veroorzaakt en ook andere ziektes. Iedereen wordt blootgesteld aan pesticiden. Het zit in de fijnstof in de lucht, het zit in ons eten, het zit overal. Vreemd dat de boeren het nog zoveel gebruiken, terwijl ze weten dat het schadelijk is. Je zit jezelf gewoon te vergiftigen."
"Glyfosaat is één van de meest gebruikte pesticiden in de wereld. Je krijgt er ziektes van. We moeten de wereld voor onze kinderen beter achterlaten dan dat we het hebben aangetroffen. Preventie is altijd beter dan genezen. Want genezing voor parkinson is er op dit moment nog niet."

Sluipmoordenaar

"Er is symptoombestrijding, maar het is echt een sluipmoordenaar, deze ziekte. Stap voor stap verlies je een functie en komt er weer een symptoom bij. Het zijn niet alleen oude mannen met trillende handjes, er worden ook steeds meer jonge mensen geraakt."

Over de schadelijkheid van glyfosaat bestaat heel veel discussie. Specifiek en heel gericht gebruik zou weinig risico opleveren, maar steeds meer studies laten een direct verband zien tussen het gebruik van glyfosaat en ziektes als parkinson. Ontdek hier meer.