Stedendriehoek

Forum voor Democratie houdt festival in plaats van congres

Thierry Baudet opende het festival
Thierry Baudet opende het festival © Omroep Gelderland
EEFDE - De eerste editie van Forum Outside, georganiseerd door de politieke partij Forum voor Democratie, vond deze zondag plaats in Eefde. De partij start het verkiezingscampagneseizoen niet op de traditionele manier met een verkiezingscongres, maar met een heus Forum voor Democratie-festival.
Met live muziek, optredens en eettentjes worden de leden van Forum voor Democratie warm gemaakt voor de komende verkiezingen. De opener van de dag is DJ Peran, al draait hij normaal gesproken voor een wat ander publiek. "Het is ook zondagochtend dus dat moet je een beetje inschatten", aldus de dj. Ook partijleider Thierry Baudet is aanwezig om het festival te openen en af te sluiten.

'Forum wil ook niet een standaard politieke partij zijn'

Politicoloog Peter van der Heiden ziet een ontwikkeling in deze manier van campagne voeren: "Vroeger had je urenlange congressen, maar daar lopen mensen niet meer warm voor", zegt hij.
Het festival ziet hij dan ook als iets 'typisch FvD'. "Dit is wel typisch voor zo'n club die zo min mogelijk saaie politiek wil maken. Forum wil ook niet een standaard politieke partij zijn maar meer een beweging", aldus van der Heiden.

'Mensen willen Thierry zien'

Van der Heiden denkt dat het festival een goede zet voor Forum kan zijn. "Het gaat hierin puur om het gevoel. Mensen willen Thierry zien en een leuke middag hebben. Dan creëer je een positief gevoel bij de partij", aldus de politicoloog. En dat positieve gevoel kan de partij leden opleveren, vertelt van der Heiden: "Er zit zeker een kans in dat mensen lid willen worden. Mensen willen graag ergens bij horen en dat gevoel creëer je wel op zo'n evenement."