Rijk van Nijmegen

Lana, Antonette en Henny schitteren na borstkanker in modeshow

Henny Bomert (midden) straalt tijdens de modeshow in Nijmegen.
Henny Bomert (midden) straalt tijdens de modeshow in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Eén op de zeven vrouwen in Nederland krijgt in haar leven de diagnose borstkanker. Lana Ruijs, Antonette Otten en Henny Bomert maakten het alle drie mee. Ze werden na een zwaar genezingsproces weer gezond verklaard en liepen zaterdag mee in een speciale modeshow, die hen helpt een nieuwe stap te zetten in hun leven.
Samen met twaalf andere vrouwen liepen Lana, Antonette en Henny zaterdag op en neer over de catwalk om verschillende prachtige outfits te tonen. Voor Lana was het een grote overwinning, zegt ze. "Een jaar geleden had ik net chemotherapie en een operatie achter de rug. Ik was toen halverwege het ziekenhuisproces. Als je me toen had gevraagd mee te doen aan deze modeshow, dan had ik dat niet snel gedaan. Ik had toen maar een millimeter haar", blikt Lana terug.
Als je eenmaal kanker hebt gehad, is ieder pijntje spannend
Lana, model en ex-borstkankerpatiënt
Ze keek toen heel anders naar zichzelf dan ze nu doet, zegt ze. "Ik was ziek en zat in een vrij diep dal. Maar ik wist ook: ik heb twee kleine kinderen. Het enige dat ik dacht was: ik wil mijn kinderen oud zien worden. Ik wil blijven vechten, want zelf wil ik óók oud worden."
Nu, een jaar later, gaat het veel beter met Lana. "Ik ben er nog lang niet, maar ik ben wel echt op de goede weg. Het cliché is waar: als je eenmaal kanker hebt gehad, is ieder pijntje spannend. Je weet niet hoe oud je wordt. Dat geldt voor iedereen, maar na deze diagnose wordt je geconfronteerd met je sterfelijkheid. Ieder pijntje kan het begin zijn van iets dat je niet wilt", legt ze uit.

Onwerkelijk gevoel

Lana's collega-modellen Antonette Otten en Henny Bomert begrijpen volkomen wat ze zegt. "Het voelt een beetje onwerkelijk dat ik hier ben", zegt Antonette. Ook bij haar werd borstkanker geconstateerd en ook zij is nu aan de beterende hand.
Maar een modeshow lopen na wat ze meemaakte, daar had ze geen seconde bij stilgestaan. "Een jaar geleden was mijn borst net geamputeerd en werkte ik aan de acceptatie van mijn eigen lichaam. Waar ik nu sta, is een overwinning. Dit is een overwinning, een metamorfose, de kers op de taart", zegt ze dankbaar.

De modeshow voor vrouwen die ervaring hebben met borstkanker is een initiatief van het Marikenhuis, een ontmoetingsplek voor mensen die geconfronteerd worden of zijn met kanker. De show werd gehouden in cultureel centrum De Lindenberg in Nijmegen. De vijftien modellen die zaterdag over de catwalk liepen zijn allemaal ervaringsdeskundigen. Renske Helmer-Englebert, burgemeester van Wijchen en zelf in het verleden getroffen door borstkanker, verzorgde de presentatie.

Antonette pakt haar telefoon erbij en laat een foto zien van zichzelf van enkele jaren geleden. Op die foto ziet ze er een stuk zwaarder uit. "Ik heb een gastric bypass operatie gekregen", zegt ze. "Een jaar geleden wilde ik niet eens naar mezelf in de spiegel kijken. Daarna ben ik er langzaam aan gaan wennen. En voor aanvang van de modeshow zat ik echt in de zenuwen: waar heb ik 'ja' op gezegd? Maar als ik hier dan in de spiegel kijk en mijn haar en make-up zie: denk ik, we gaan ervoor, ik ga stralen."
Henny Bomert
Henny Bomert © Omroep Gelderland
Henny wil vrouwen graag laten zien dat er een leven is ná borstkanker. "Ik heb een heel moeilijke periode gehad, maar nu gaat het weer goed met me. Aan een modeshow had ik nooit gedacht, maar toen ik ervan hoorde in het Marikenhuis, zei ik: ik wil wel heel graag model zijn. Ik wil weer trots op mezelf zijn, stralen", zegt ze blij. Henny ziet dan ook enorm uit naar de modeshow. "Ik draag straks eerst nachtkleding, daarna een heel mooi bruin pak met een sjaal. Hoe ik dan naar mezelf kijk? Wauw, wat fijn dat ik er zo mooi uitzie en een compliment krijg."