Liemers / Stedendriehoek

Wat maakt een illegale carmeeting illegaal?

Drukte op een carmeeting in Duiven.
Drukte op een carmeeting in Duiven. © Persbureau Heitink
APELDOORN - Een mega carmeeting die gepland was in Apeldoorn kon dit weekend niet doorgaan. Er zouden ruim duizend auto's komen, maar de gemeente verbood de carmeeting en de politie blokkeerde de parkeerplaats. Ook in Duiven was vorig weekend een carmeeting, maar hier werden de auto's niet direct weggestuurd. Wanneer is een carmeeting nou illegaal?
Bij een carmeeting komen grote groepen autoliefhebbers met hun auto's bij elkaar. Er zijn dan vaak flink gepimpte auto's aanwezig. Doorgaans worden de meetings via sociale media afgesproken.
Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn geeft aan dat de carmeeting gezien wordt als een evenement. "Daar is altijd een evenementenvergunning voor nodig, en die is nooit aangevraagd", aldus de woordvoerder. Vervolgens treedt de politie op om mensen van de carmeeting te verwijderen.
"Samenkomen is natuurlijk niet verboden, maar bij grote meetings als deze kun je spreken van een evenement", aldus een woordvoerder van de politie. Voor een evenement is een vergunning nodig. Als die er niet is, kan de gemeente de bijeenkomst verbieden. "Als politie komen we dan optreden en sturen we mensen weg", vertelt een woordvoerder van de politie. Als mensen dan verkeersovertredingen begaan of geluidsoverlast veroorzaken, kunnen er boetes worden uitgeschreven.
De meeting in Duiven van bovenaf.
De meeting in Duiven van bovenaf. © Persbureau Heitink

Onaangekondigd evenement

Ook in Duiven zijn de afgelopen twee weekenden carmeetings geweest. Bij de eerste carmeeting werden mensen in eerste instantie niet weggestuurd, maar bij de tweede gebeurde dit wel. "Net als in de gemeente Apeldoorn staan we evenementen niet toe als daar geen vergunning voor is", vertelt een woordvoerder van de gemeente Duiven. "In dit geval ging het om een groep van meer dan 250 mensen, dus dat zien we als een evenement. Deze was onaangekondigd dus daarom hebben we in samenwerking met de politie deze groep mensen gevraagd om te vertrekken."
Wat ook meespeelde in het besluit om de carmeeting te verbieden, is de locatie van de meeting. "De auto's stonden op het terrein van de Makro. Zij hebben geen toestemming gegeven voor het gebruik van het terrein en daarnaast blokkeerden ze het tankstation op het terrrein", aldus de woordvoerder.
Toch besloot de gemeente om de eerste carmeeting niet te verbieden: "We werden verrast door de groep. Mede doordat het onaangekondigd was. We hebben toen besloten om het even aan te kijken. Achteraf bleek dat er veel rotzooi was achtergelaten en het tankstation dus geblokkeerd was. Dit heeft ertoe geleid dat we bij een nieuwe carmeeting anders hebben opgetreden en gelijk de politie hebben ingeschakeld om de mensen van het terrein te verwijderen", reageert de woordvoerder van de gemeente.