Stedendriehoek / Achterhoek

Grote brand verwoest bedrijfspand

Bij de grote brand sloegen de vlammen uit het bedrijfspand.
Bij de grote brand sloegen de vlammen uit het bedrijfspand. © Persbureau Heitink
ZUTPHEN - Bij een zeer grote brand in Zutphen is in de nacht van zaterdag op zondag een bedrijfspand volledig verwoest. Bij de brand kwam veel rook vrij, die over een nabijgelegen gevangenis trok. Zover bekend is bij de brand niemand gewond geraakt.
De brand brak rond 23.30 uur uit op bedrijventerrein De Revelhorst in Zutphen. Op beelden is te zien hoe er dikke zwarte rook vrijkomt bij het vuur. Het vuur woedde in een pand waarin een e-commercebedrijf en het kantoor van een verfmerk zijn gevestigd. In het pand lag geen verf opgeslagen.
De brandweer kreeg bij het blussen assistentie van korpsen in de regio. Zo'n zeventig brandweerlieden zouden daarbij samen hebben gewerkt.

Rook over gevangenis

De rook die bij de brand vrijkwam, trok richting de nabijgelegen gevangenis aan de Verlengde Ooyerhoekseweg. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland adviseerde het personeel van de gevangenis om de ventilatie uit te zetten, zodat er geen vervuilde lucht naar binnen werd gezogen.
Brandweermedewerkers hebben metingen verricht in de gevangenis, maar geen verhoogde concentratie koolstofmonoxide gemeten. De gevangenis hoefde niet te worden ontruimd.
Medewerkers van een autobedrijf dat op het bedrijventerrein is gevestigd, hebben 's nachts meerdere auto's verplaatst om ze uit de rook te houden. Voor een woonwijk in de buurt van het brandende pand is volgens de Veiligheidsregio geen sprake geweest van een verhoogd risico.

Oorzaak nog onbekend

Hoe de brand in Zutphen kon ontstaan, is op dit moment nog niet duidelijk. Daar zal de brandweer deze zondag verder onderzoek naar doen. Van het pand op De Revelhorst is weinig meer over: de brandweer heeft de brand gecontroleerd laten uitbranden. Rond 3.00 uur was de brand onder controle.
Bekijk hier beelden van de brand: