Gelderse Vallei

Hooikoorts in oktober? Door aanhoudende warmte kan dat maar zo

Veel mensen genieten van een warme nazomer/herfst.
Veel mensen genieten van een warme nazomer/herfst. © ANP
WAGENINGEN - Dat het deze nazomer erg warm is, is terug te zien in de natuur. En dat is niet perse goed nieuws. Niet voor de insecten, maar ook niet voor mensen die vaak last hebben van hooikoorts. Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit waarschuwt voor een toename van 'de ergste hooikoortsplant ter wereld'.
Vanwege de hoge temperaturen de afgelopen maanden, blijven de bomen langer groen. Zo ook de beruchte hooikoortsplant, de alsemambrosia.
"Deze plant bloeit pas laat in het jaar. Maar vanwege de warmte kan deze plant zichzelf beter verspreiden. Dat betekent dat we een toename gaan zien van de ergste hooikoortsplant ter wereld. In de toekomst kunnen mensen die gevoelig zijn voor hooikoorts van het voorjaar tot het late najaar klachten gaan ervaren", legt de bioloog uit.

Warmste maand ooit

Veel mensen ervaren niet echt urgentie bij de opwarming van de aarde en vinden een warm najaar zoals deze eigenlijk wel fijn. "Ik vind het ook lekker. Je kunt in je hangmat in de tuin liggen in je T-shirt, en dat begin oktober", zegt Van Vliet.
"Toch is het heel extreem. Juni was de warmste óóit in Nederland. En als je naar het hele jaar kijkt, was 't het tweede warmste jaar ooit. Het is absoluut lekker weer en mensen moeten er ook van genieten. Maar eigenlijk is het gewoon geen goed nieuws."

Insecten van slag

De bioloog ziet een 'massale verschuiving' door een wereld die warmer wordt. "Planten en dieren verhuizen naar koelere gebieden in het noorden. Dat maakt hun leefgebied steeds kleiner. Zo komt er meer en meer druk te staan op soorten, wat ze heel kwetsbaar maakt."
Sommige planten en dieren kunnen zich niet zo snel aanpassen als bijvoorbeeld sommige vlinders. De Vlinderstichting meldde recent dat sommige soorten vlinders zich vaker per jaar voortplanten. Omdat het zo warm is, hebben zij tijd voor een extra generatie.
Ook andere insecten zijn in de war, zoals de wesp. "Op de fiets na werk zie ik een wespennest dat nu nog in volle gang is. Dat terwijl het begin oktober is", merkt Van Vliet op. "Normaal gesproken zouden de nieuwe koninginnen al uitgevlogen zijn, op zoek naar een plek om te overwinteren."

Moeten we ons nou echt zorgen maken?

"Nou, we moeten wel verduurzamen", zegt de bioloog. "We moeten allemaal stappen zetten naar minder uitstoot en stikstof. Eigenlijk zou iedereen voor zichzelf moeten bedenken: het is lekker weer maar hoe raakt het mij persoonlijk? Wat moet ik doen als het nog extremer wordt?"
"Ook kan het een probleem worden als er voor de insecten onvoldoende voedsel is", stelt Van Vliet. De bermen worden vaak in de nazomer gemaaid als voorbereiding op de herfst en winter. Dan kunnen de insecten geen bloemen en nectar meer vinden en zijn er minder beschuttingsplaatsen. "Gemeenten zouden eigenlijk meer plekken ongemaaid moeten laten nu het langer warm blijft", vindt de bioloog.