Rivierengebied

Warm weer en toch zin in een oliebol? Hier kan het

Burgemeester van Grootheest mocht voor het eerst een oliebollenkraam openen
Burgemeester van Grootheest mocht voor het eerst een oliebollenkraam openen © SRC
CULEMBORG - Wie dit weekend naar buiten gaat, krijgt niet automatisch zin om met een dekentje, warme chocomel en een besuikerde oliebol op de bank te ploffen. Het is met zo'n 20 graden misschien eerder weer voor een waterijsje. Toch kun je ook nu al op veel plekken zoete lekkernijen halen bij de oliebollenkraam, bijvoorbeeld in Culemborg.
De Betuwse gebakkraam van Nita Scheepers stond maar liefst 25 jaar lang in de wintermaanden steevast bij het Tuincentrum van den Hurk in Culemborg. Na sluiting van het centrum, is ze met haar gebakkraam verhuisd naar Wijkcentrum de Salaamander. Na een kwart eeuw je gebakkraam verhuizen, dat vond burgemeester Gerdo van Grootheest bijzonder.

Oliebol is belangrijk

Zo bijzonder dat hij voor het eerst in zijn carrière een oliebollenkraam officieel wilde openen, met lint en al. Hij haalde er zijn enorme schaar en ambtsketting voor uit de kast. "Echt leuk dat u de moeite neemt om de kraam te openen", aldus de trotse Scheepers.
"Dit is de eerste keer in mijn bestuurlijke leven dat ik een oliebollenkraam mag openen", vertelt de burgemeester aan mediapartner SRC. De burgemeester vindt het jammer dat het tuincentrum is gesloten, maar is blij dat er een nieuwe plek is gevonden voor de kraam.

Minder mooie dingen in het leven

De oliebol is natuurlijk een populaire Oudhollandse lekkernij, maar volgens de burgervader heeft een oliebollenkraam ook een belangrijke sociale functie. "Bij de gebakkraam wordt ook altijd even een praatje gemaakt, over de mooie dingen in het leven en soms misschien ook als het even minder gaat. Laten we het belang daarvan niet onderschatten."