Stedendriehoek

Gestolen data op je pc? De politie weet wie je bent

De politie heeft jongeren op de korrel die mogelijk online strafbare feiten plegen.
De politie heeft jongeren op de korrel die mogelijk online strafbare feiten plegen. © Pixabay
APELDOORN - De politie Oost-Nederland heeft 400 mensen op de korrel die gestolen data op hun computer hebben. Met die data hebben ze toegang tot mensen hun privégegevens. Ze kunnen daarmee rekeningen plunderen. "Ze leiden slachtoffers om de tuin en maken veel geld afhandig", weet de politie, die ze op het spoor is.
De bezitters van die data hebben een bericht van de politie gehad met een waarschuwing. Je bent strafbaar en niet zo anoniem als je denkt, luidt die.

Rekeningen leegroven

Het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost staat wekelijks stil bij schrijnende gevallen van ouderen van wie de rekening is leeggeroofd.
Ze zijn benaderd door criminelen die zeggen van de bank te zijn, maar in werkelijkheid zijn ze op hun geld uit. Ze komen betrouwbaar over, omdat ze in het bezit zijn van die persoonlijke data. Slachtoffers raken overtuigd dat de beller wel bij de bank móet werken.
Ze leiden mensen om de tuin en maken ze veel geld afhandig
Esmée Pellen, politiewoordvoerder
"Die informatie verzinnen de fraudeurs natuurlijk niet", zegt woordvoerder Esmée Pellen van de politie. "Zij kopen gestolen data op hackfora en gebruiken die om hun slachtoffers om de tuin te leiden en veel geld afhandig te maken."
Politiewoordvoerder Esmée Pellen.
Politiewoordvoerder Esmée Pellen. © Plaats Delict
Het bezitten van die gestolen gegevens is strafbaar. Het cybercrimeteam van Politie Oost-Nederland lanceerde onlangs een bijzondere aanpak, nadat het inzicht had gekregen wie die gestolen data op zijn computer had.

Opgepakt in België

Daarvoor moeten we terug naar 2022. In mei van dat jaar pakten agenten in samenwerking met de Belgische politie en de FBI een hoofdverdachte op in een onderzoek naar onder meer online verkoop van gestolen privacygegevens.
Na de aanhouding van de Belgische verdachte en na verder onderzoek kwam de politie in deze regio afnemers van de gestolen data op het spoor, welgeteld zo'n vierhonderd.

Criminelen benaderd

Deze mensen zijn nu door de politie benaderd en gesommeerd zich niet in te laten met criminele activiteiten. "In plaats van ze direct te laten vervolgen door het Openbaar Ministerie willen we hen wijzen op de risico’s die zij nemen", aldus Pellen van de politie. "Ze lopen kans op een strafblad en dat heeft gevolgen voor hun toekomst."
We laten zo zien dat we ook online zichtbaar zijn
Esmée Pellen, politiewoordvoerder
Wie een strafblad heeft, kan worden geweigerd door verzekeraars, een gewenste baan mislopen of een visum worden geweigerd.
"We laten met deze aanpak ook zien dat we niet alleen op straat zichtbaar zijn, maar ook online", gaat Pellen verder. "En we willen jongeren waarschuwen. Je loopt kans op een veroordeling in de vorm van een boete, taakstraf of een gevangenisstraf."
Je krijgt daardoor dus een strafblad, benadrukt ze. "Waardoor het vinden van een stage of een baan lastiger wordt, maar ook het reizen naar het buitenland. En we pakken jouw computer, telefoon of andere elektronische apparaten af."

Afschrikken

Een brief of e-mail schrikt iemand al behoorlijk af, zegt Pellen. "Daardoor hopen we dat diegene leert van zijn of haar gedrag en in de toekomst niet weer dezelfde fout maakt. Op dit moment zijn er geen gevolgen."
"De e-mail of brief is een waarschuwing. Het is aan jou te stoppen met eventueel strafbaar gedrag online. De volgende keer is er een grote kans dat je er niet met alleen een waarschuwing vanaf komt."

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie).