Arnhem en omstreken

Burgemeester van Arnhem wil actie na verwoestende brand

Burgemeester Ahmed Marcouch. Rechts het begin van de brand.
Burgemeester Ahmed Marcouch. Rechts het begin van de brand. © bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Wetten en regels moeten zo snel mogelijk worden aangepast na de conclusies uit het onderzoek naar de verwoestende brand in het Arnhemse Presikhaaf. Burgemeester Ahmed Marcouch stuurt het rapport met dat verzoek richting Den Haag. Hoewel er veel beter moet en kan, zijn schuldigen volgens hem niet aan te wijzen. "Het was geen nalatigheid."
Als voorzitter van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) is Marcouch ook opdrachtgever van het onderzoek naar de brand die in juni een rij woningen aan de Van Kinsbergenstraat in de as legde. Dat onderzoek is gedaan om erachter te komen waarom deze brand nu zo ingewikkeld en complex was om onder controle te krijgen, legt Marcouch uit. Samenvattend kun je stellen dat er bij de renovatie in 2016 om deze woningen te verduurzamen is voldaan aan alle geldende wet- en regelgeving, ziet Marcouch. "Maar die wetten en regels lopen achter op dit soort ontwikkelingen."
Dat er een brand zoals hier in de keuken ontstaat, kan natuurlijk gebeuren, constateert Marcouch. "Maar het verloop van die brand moet vervolgens zoveel mogelijk worden geremd. Door verschillende omstandigheden werkte dat hier niet."

Rapport naar Kamer en minister

De boodschap van de burgemeester richting Den Haag is dan ook om de wet- en regelgeving aan te passen aan de aanbevelingen uit dit onderzoek. Marcouch zal er dan ook voor zorgen dat het rapport bij de Kamer en minister terechtkomt. "Zorg er nu voor dat deze tragische lessen zo snel mogelijk in wetten en regels gevangen worden", is zijn oproep. "Die moeten niet voor niets zijn geweest."

Niet alleen werd het bestrijden van de brand van binnenuit onmogelijk gemaakt, ook van buitenaf kon de brandweer weinig potten breken. Doordat het dak volledig uit zonnepanelen bestond, gleed het bluswater er zo vanaf. Ook kon daar niet gemakkelijk een gat in worden geslagen om het water naar binnen te spuiten en zo een grens te creëren waarlangs het vuur zich niet verder kan verspreiden. Het vuur kon zich onder de zonnepanelen bovendien extra snel uitbreiden via de brandbare dakbedekking, zien de onderzoekers. De ruimte tussen de dakbedekking en de zonnepanelen zorgde bovendien voor een schoorsteeneffect.

Ook betekenen de conclusies dat de brandweer op een andere manier moet gaan trainen, de instructies aan moet scherpen en andere technieken toe moet passen, ziet Marcouch. "Als gemeente kunnen wij kijken naar de vergunningen die wij verlenen. Al zijn we daarin wel weer gebonden aan geldende wetgeving", wijst hij toch vooral naar Den Haag.

'Bouwers kunnen al aanpassen'

Toch kan er ook nu al worden gehandeld en hoeft daarvoor niet op nieuwe wetten te worden gewacht, vindt Marcouch. "Dit rapport geeft nieuwe kennis. Bouwers kunnen daar wellicht al wat aanpassingen mee doen."
Donderdagavond sprak de burgervader eerst met de betrokken bewoners over het rapport. De impact is bij hen nog volop aanwezig, zag hij. "Die gezinnen zijn ontregelt en ontwricht. Sommigen van hen willen graag terug, maar hebben nog altijd geen duidelijkheid over wat er met de woningen gaat gebeuren. Anderen wachten nog op een nieuwe vaste woning. Het is moeilijk om hen daar duidelijkheid over te geven."
Als je in de shit zit, wil je gewoon weten wanneer je je leven weer op kunt bouwen
Burgemeester Ahmed Marcouch
Een aantal van de slachtoffers worstelt met de schuldvraag rondom de brand, ervaarde Marcouch. "Maar je kunt niet zeggen dat er hier sprake is van nalatigheid. Dat begrijpen de bewoners ook wel."
Als je in de shit zit, wil je gewoon weten wanneer je je leven weer op kunt bouwen, weet Marcouch. "Voor veel van deze gezinnen komt deze brand er bovenop. Dat is moeilijk."