Gelderse Vallei / Rijk van Nijmegen

Vuurwerkverbod is kansloos: 'Vuurwerkshow geen goed alternatief'

René Verhulst, de burgemeester van Ede.
René Verhulst, de burgemeester van Ede. © Omroep Gelderland
EDE - "Een vuurwerkverbod in Nijmegen is gewoon kansloos." Dat zegt het Nijmeegse VVD-raadslid Niek Kraut. "Ik heb vorig jaar oud en nieuw gevierd in Nijmegen en van een vuurwerkverbod was niet veel te merken."
Het raadslid was vrijdag samen met de burgemeester van Ede, René Verhulst, te gast in De Week van Gelderland om te praten over het vuurwerkbeleid. Momenteel is dat een lappendeken van gemeentelijke verordeningen, waarbij in de ene gemeente, zoals in Arnhem en Nijmegen, een algeheel vuurwerkverbod geldt, terwijl in de andere gemeentes burgers tijdens de jaarwisseling wel vuurwerk mogen afsteken.
Dit laatste is ook het geval in Ede. "Wij hebben geen algeheel vuurwerkverbod. Onze gemeenteraad is van mening dat dit alleen landelijk werkt", zegt Verhulst.
Over een verbod in de gemeente is volgens de burgemeester wel discussie geweest. "Helaas kan een kleine groep niet met vuurwerk omgaan. Dat hebben we een aantal jaren geleden ook in Ede gezien. Men richt zich dan op hulpverleners of er worden vuurpijlen in brievenbussen gegooid."

'Een zaak van de lange adem'

De gemeenteraad denkt daarom aan alternatieven, zoals een vuurwerkshow. "We hebben daarom ook een regeling gemaakt. Mensen kunnen een bedrag krijgen als ze rondom oud en nieuw iets anders, vuurwerkvrij's organiseren. Zelf hebben we als gemeente vorig jaar bijvoorbeeld ook iets centraals georganiseerd."
Of dit nou de manier is om het afsteken te verminderen? Dat vindt de burgemeester een lastige vraag. "Ondanks alle alternatieve vieringen, zie je toch net als in Lunteren vorig jaar dat er een hoop vuurwerk de lucht ingaat. Ik denk dat het een zaak is van de lange adem."
Verhulst geeft een voorbeeld. "Twintig jaar geleden zaten wij bij wijze van spreken hier te roken aan tafel. Dat vonden we heel normaal. Nu doen we dat al lang niet meer. Zo gaat dat met vuurwerk waarschijnlijk ook. Als het wordt verbannen, werkt het op termijn."
Daar is Kraut het niet mee eens. "Vorig jaar hadden we ook een verbod in Nijmegen en daar was niets van te merken. Zeker niet als het gewoon legaal te verkrijgen is. En ook al zouden we de verkoop verbieden, ben je in vijf kilometer in Kranenburg en daar heb je gewoon een supermarkt waar ze het wel verkopen."

Centrale vuurwerkshow

In Arnhem waar ook een vuurwerkverbod geldt, komen ze de bevolking dit jaar tegemoet met een centrale vuurwerkshow. Het plan om dat ook in Nijmegen te doen werd deze week afgeschoten. Het zou teveel geld kosten en volgens burgemeester Hubert Bruls is het inmiddels te kort dag om dat nog te organiseren.
"Een vuurwerkshow is prima, maar het is geen alternatief", zegt Kraut. Hij vervolgt: "Ik denk dat zo'n initiatief vanuit de samenleving zelf moet komen. Bijvoorbeeld bij de ondernemers aan de Waalkade. Zij moeten zo'n initiatief nemen, maar wij als gemeente moeten dat niet oppakken. Wel valt er dan te praten over eventuele subsidies."
Bekijk het gesprek over vuurwerk:
Een vuurwerkverbod, goed of kansloos?