Arnhem en omstreken

Hondentrainers zien niets in verbod bijthonden: 'Zorg voor goede voorlichting'

De Tweede Kamer stuurt aan op een verbod op 'bijthonden'
De Tweede Kamer stuurt aan op een verbod op 'bijthonden' © ANP
ARNHEM - Demissionair minister Adema wil serieus kijken naar een verbod op agressieve 'bijthonden' zoals pitbull-achtige rassen. Hondentrainers krijgen regelmatig te maken met honden die agressief gedrag vertonen. Toch zien zij een verbod niet als de oplossing voor dit probleem.
De trainers erkennen dat er veel bijtincidenten zijn, maar verbieden zien zij niet als de oplossing. "Eigenaren moeten wel weten hoe ze met hun hond om moeten gaan", vertelt Leidy Zijlstra uit Apeldoorn. Ze geeft trainingen voor honden met gedragsproblemen en heeft regelmatig te maken met honden die bijtincidenten hebben veroorzaakt.
Zelf heeft ze ook honden met een 'pittig karakter' zoals een Amerikaanse stafford en een dobberman. "Een van mijn honden is een keer betrokken geweest bij een bijtincident. Hier ben ik niet trots op, maar ik kom er wel voor uit", vertelt ze. "Dit bijtincident is een behoorlijke les voor me geweest".
Nu geeft Leidy trainingen om dit soort incidenten te kunnen voorkomen. "Mensen moeten zich bewust worden dat er gevolgen hangen aan nalatigheid en onwetendheid." Ze spreekt dan ook niet van probleemhonden maar liever over probleemeigenaren. "Honden zijn spiegels van mensen. Als mensen gespannen zijn heeft dit ook een invloed op het gedrag van de hond", zegt ze. "Mensen moeten echt beter om leren gaan met hun honden." Zo vertelt ze dat ze veel mensen kent die zich schamen om een muilkorf om te doen, terwijl dit juist belangrijk is voor de training van de honden.

'Mensen overschatten eigen kunnen'

Yvette van Veldhuijsen uit Wenum werkt met honden met gedragsproblemen en krijgt helaas ook vaak te maken met honden die bijtincidenten veroorzaakten. "Mensen overschatten hun eigen kunnen en het kunnen van hun hond". Tijdens het gesprek is er geblaf op de achtergrond te horen. "Een Australian Shepherd. Net opgehaald bij een echtpaar van 85 jaar", vertelt Yvette. "Die hond zit bomvol energie, dat kunnen die mensen helemaal niet aan."
Dit soort problemen ziet ze vaker. "Te vaak weten mensen gewoon niet goed hoe ze om moeten gaan met het gedrag van hun hond. Mensen die eerder een waakse beagle hebben gehad, hebben niet door dat een waakse rottweiler een heel ander type hond is."
Daarnaast geeft ze aan dat bijtincidenten ook voorkomen bij honden die niet geclassificeerd worden als 'bijthond'. Deze honden hebben misschien niet zulke sterke kaken, maar kunnen ook grote schade aanrichten als ze een sterke bijtintentie hebben. "Dit voorstel suggereert een beetje dat dit probleem er niet is bij andere honden", aldus Yvette. Bij hondengedragspraktijk Veluwe-IJsselstreek vinden ze het verbod te algemeen. "Mensen gaan waarschijnlijk toch wel omweggetjes vinden om honden met dezelfde type eigenschappen te fokken. Je lost het probleem van agressieve honden daar niet mee op", aldus de praktijk.
Een belangrijke oorzaak die Yvette geeft voor bijtincidenten is dat de honden vaak pijn hebben. "Ik denk dat in zo'n 80 procent van de bijtgevallen het gaat om een hond die pijn heeft", zegt ze. Zo heeft ze laatst een beoordeling gedaan bij een hond die een jong meisje in haar gezicht had gebeten. "Verschrikkelijk natuurlijk, maar het meisje kwam er goed vanaf met een paar blauwe plekken en een klein plekje in haar gezicht." Achteraf bleek dat de hond erg veel pijn had. "Het is eigenlijk heel knap dat die hond zich zo in heeft kunnen houden. De schade had veel erger kunnen zijn."

Hondvaardigheidsbewijs

In veel gevallen kunnen bijtincidenten dus voorkomen worden door hondeneigenaren beter voor te lichten. Yvette pleit daarom voor een hondvaardigheidsbewijs. "Dat is een bewijs waarmee je kunt aantonen dat je basiskennis over je hond hebt". Door goede voorlichting over het hondenras zou een hond minder vaak problematisch gedrag vertonen.
Ook hondentrainster Marion Venema zou graag zien dat mensen met een hond betere voorlichting krijgen. "Ik denk dat je mensen beter verplicht een cursus kan laten doen waarin ze leren omgaan met hun hond dan dat je de rassen helemaal verbied", vertelt ze. "Heel vaak weten mensen gewoon niet hoe je met een hond om moet gaan", aldus Marion. Het geven van goede voorlichting kan volgens haar daarom veel leed voorkomen. De maatschappij verandert en honden blijven veranderen dus moeten we als trainers ook blijven leren", aldus Marion.