Stedendriehoek

Jagers verwelkomen wolf: 'Kan helpen in wildbeheersing'

De wolf houdt de gemoederen flink bezig.
De wolf houdt de gemoederen flink bezig. © Pixabay
UDDEL - Jagen op de Veluwe is niet meer nodig met de komst van de wolf, volgens de Faunabescherming. Zij pleit voor een jachtverbod. De voedselvoorziening van de wolf moet worden beschermd. Als de wolf genoeg te eten heeft, jaagt deze niet op vee én kan deze de taak van de jager overnemen: wildbeheersing. Maar 'de wolf kan dat nooit alleen aan', waarschuwt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.
Dat ziet de Faunabescherming anders: "De wolf heeft er last van als herten en zwijnen worden geschoten, dus gaat die zwerven en op zoek naar vee." Volgens de voorzitter van de stichting, Niko Koffeman, is de kans groter dat de wolf het bij herten en zwijnen houdt als de jacht daarop stopt. Dan is er genoeg voedsel beschikbaar voor het dier, waardoor de wolf ook de wildbeheersing overneemt.

Het is nog nooit geprobeerd

Dat kan de wolf niet aan, zegt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJ). "Het aantal hoefdieren groeit te hard voor de wolf om het alleen aan te kunnen." Ecoloog en wolfkenner Glenn Lelieveld stemt daarmee in: "De wolf eet niet genoeg om het wild te beheersen."
De wolf is meer dan welkom. Dan hoeven er minder dieren geschoten te worden
Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging
De Faunabescherming vindt die conclusie voorbarig. "Het is nog nooit geprobeerd", zegt Koffeman. "Jagers gaan ervan uit dat de populatie de pan uitschiet als ze er niet zijn, maar het is nog nooit getest." De proef is op de Veluwe nog niet op de som genomen, maar volgens ecoloog Lelieveld is het in het buitenland wel onderzocht: "Daar is gebleken dat de wolf inderdaad niet zorgt voor een afname van het aantal hoefdieren, waaronder herten en zwijnen".

'Alleen redt die het niet'

"Als de jacht verboden wordt, raakt de natuur uit balans. En veel ruimte voor een groter aantal dieren is er niet in Nederland", volgens de KNJ. Deze legt uit dat elk jaar wordt gekeken naar hoeveel hoefdieren er geschoten moeten worden om de balans in het ecosysteem op de Veluwe te bewaken: "De wolf is meer dan welkom. Dan hoeven er minder dieren geschoten te worden, maar alleen redt die het niet."
Volgens ecoloog Lelieveld is het een lastige discussie, ook omdat het een redelijk afgesloten natuursysteem is op de Veluwe. De KNJ beaamt dit: "Er zijn niet veel andere plekken in Nederland waar de dieren naartoe kunnen als het uit balans raakt." Jacht is volgens de jagersvereniging nodig om zowel bos en dier te beschermen, en ook de wolf. "Als er te veel hoefdieren komen, is er straks overbegrazing. Dan kan het bos zich niet herstellen. Dat betekent minder voedsel voor de hoefdieren. Deze hongeren dan uit, krijgen ziektes, noem maar op. Daar wordt de wolf ook niet warm van."

Slecht en onverantwoord

Gedeputeerde Harold Zoet laat weten: "In het coalitieakkoord staat dat we geen uitbreiding willen van natura2000 in Gelderland. Dat betekent ook geen uitbreiding met beschermde soorten", aldus Zoet. "Het voegt ook niets toe, want de wolf is al beschermd. Dit verzoek toont weinig oog of oor voor de zorgen van inwoners in het gebied. Wij gaan voor veiligheid en leefbaarheid op de Veluwe. De wolf moet daarom beheerd kunnen worden. Stoppen met beheer van andere dieren is slecht voor de biodiversiteit en onverantwoord."
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.