Stedendriehoek

Deze flitspaal haalt miljoenen op

De paal op zijn nieuwe plek bij Twello.
De paal op zijn nieuwe plek bij Twello. © Rens Hulman
VOORST GEM VOORST - De zogeheten flexflitser die sinds juni op de A1 bij knooppunt Beekbergen stond, heeft de staatskas de afgelopen maanden flink gespekt. 90.000 automobilisten werden geflitst, wat de staatskas miljoenen euro's aan boetes oplevert. Sinds vandaag staat hij op een nieuwe plek.
De flexflitser, een robuuste mobiele flitskast, verscheen op 29 juni bij de oprit Voorst op de A1. De paal werd geplaatst bij wegwerkzaamheden, waardoor de maximumsnelheid tijdelijk op 90 kilometer per uur lag. "Om de veiligheid van wegwerkers te vergroten, wordt de paal ingezet", meldde het Openbaar Ministerie destijds.
Dat bleek een lucratief plan. In een kleine honderd dagen flitste de paal liefst 90.000 keer. Ervan uitgaande dat al die overtreders met een snelheid van 100 kilometer per uur langs de paal zouden zijn gereden, zou dat de staat al meer dan 5 miljoen euro hebben opgeleverd.
Opvallend is dat er een duidelijke dalende lijn te zien is in de gereden snelheid en het aantal overtredingen, meldt het OM. "In het weekend lag het aantal overtredingen hoger dan doordeweeks. In de eerste weken waren er gemiddeld 1000 (weekdagen) tot 2000 (weekenddagen) overtredingen te zien, dat daalde naar 300 tot 1000 overtredingen per dag.

Paal krijgt een nieuwe locatie

Maar nu is de kip met de gouden eieren verplaatst. Hij staat aan de andere kant van de snelweg in de richting van Apeldoorn, bij Twello. Ook daar zijn wegwerkzaamheden, omdat er extra rijstroken aan de snelweg worden toegevoegd. De maximumsnelheid ligt ook daar op 90 kilometer per uur.
Bart Smolders van bouwbedrijf Heijmans is blij met de paal. "Dagelijks zijn zo'n 600 medewerkers langs de weg aan het werk. Ze krijgen iedere dag te maken met onveilige situaties. Ik wil dat ons personeel na het werk gewoon weer kan thuiskomen bij hun partners en kinderen."
Smolders zegt blij te zijn met het dalende aantal overtredingen en vindt dat flexflitsers vaker langs de snelweg mogen worden geplaatst.