Stedendriehoek / Achterhoek

Maarten van Rossem gefascineerd door maquette van Zutphen

Maarten van Rossem is onder de indruk van het werk van Constant Willems.
Maarten van Rossem is onder de indruk van het werk van Constant Willems. © PMP - Post Media
ZUTPHEN - Historicus Maarten van Rossem is onder de indruk van de maquette van Zutphen, die Constant Willems gemaakt heeft. Op zijn zolderkamer bouwde de Zutphenaar de stad na.
In de documentaire De Maquettebouwer legt Van Rossem uit waarom een maquette zo bijzonder is. "De mens is gefascineerd door de verkleining van dingen, waarvan hij weet dat ze groot zijn. Dan kan je ineens de verhoudingen zien. En ontdekken hoe zaken in elkaar zitten. Maquettes kunnen een fantastisch beeld geven van de historische situatie."
Terug in 1485
De maquette van Zutphen is op schaal 1 op 500. En geeft een beeld van de stad in 1485. "Dat is op het hoogtepunt van de bloei van Zutphen en van de diverse IJsselsteden. Nederland was ook toen een welvarend land. De maquette geeft daarom ook een beeld van een welvarende stad", weet de historicus. Hij complimenteert Willems met zijn werk. "Het is een fantastische onderneming."
Van Rossem vertelt over de maquette van Zutphen:
Maarten van Rossem gefascineerd door maquette van Zutphen

Het eerste deel van de documentaire De Maquettebouwer is dinsdagavond vanaf 17.15 uur te zien op TV Gelderland. Of nu al via Uitzending Gemist.