Arnhem en omstreken

Dit zijn de favoriete kinderboeken van volwassenen

Ter illustratie: Kinderen worden voorgelezen
Ter illustratie: Kinderen worden voorgelezen © ANP
ARNHEM - De Kinderboekenweek is woensdag weer begonnen. Tien dagen lang houden basisscholen in Nederland zich zoveel mogelijk bezig met lezen en boeken. Wij vroegen in onze radio-uitzending aan luisteraars wat hun favoriete kinderboek of hun mooiste herinnering aan een kinderboek is.
Er worden veel klassiekers genoemd zoals Pluk van de Petteflet, Jip en Janneke, Heidi, Timboektoe (Carry Slee) en De Schippers van de Kameleon. Het lievelingsboek van Kees was de stripreeks 'Kapitein Rob' . "Thuis hadden we deze boeken niet dus ik moest naar vriendjes toe om deze boeken te lenen. Dan zaten we samen op zolder de hele middag te lezen", vertelt hij.
Het boek Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman is er eentje die veel mensen kennen. Voor Robbert was dit zelfs het mooiste boek uit zijn kindertijd. Robbert heeft in zijn jeugd altijd al veel met boeken gehad. "Ik heb altijd veel gelezen en heb zelfs nog in de kinderboekenjeugdjury gezeten", vertelt hij. Voor die kinderjury moest hij een aantal boeken lezen en beoordelen. "Het boek dat toen gewonnen heeft, is Het geheim van Mories Besjoer, ook een heel goed boek", aldus Robbert.

Voorlezen

Er zijn natuurlijk ook veel ouders en grootouders die boeken aan hun kleinkinderen voorlezen. Misschien vinden zij die boeken soms zelfs wel leuker dan de kinderen. Zo heeft Karel de hele Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen voorgelezen aan zijn kleinkinderen. "De jeugd hoeft niet te klagen over een gebrek aan leuke boeken of schrijvers", zegt hij over deze serie.
Voor mensen die niet van lezen houden zijn er tegenwoordig ook nog luisterboeken. Er zijn zelfs apps waar talloze luisterboeken op te vinden zijn. Kees heeft toch liever een fysiek boek. "Ik moet erin kunnen bladeren en eraan kunnen ruiken. Dat klinkt misschien een beetje gek maar een boek heeft gewoon zo'n fijne geur", vertelt hij.
Daarnaast hebben veel luisteraars warme herinneringen aan de plaatselijk bibliotheek. "Ik ben zo blij met de bieb, dat was een plek waar ik me helemaal kon uitleven en thuis voelde", vertelt een luisteraar.