Arnhem en omstreken

Bel voor mindervaliden opent letterlijk deuren

Een van de speciale deurbellen is aangebracht bij Het Colofon
Een van de speciale deurbellen is aangebracht bij Het Colofon © Gemeente Arnhem
ARNHEM - In de binnenstad van Arnhem zijn twee speciale deurbellen voor mindervaliden geïnstalleerd. Als de deuren van winkels of horecagelegenheden dicht zijn, kunnen zij zo makkelijk om hulp vragen, zodat ze de zaken binnen kunnen.
Maurits van de Geijn, wethouder inclusie, vindt het belangrijk dat deze deurbellen er zijn. Volgens hem staan mensen met een beperking soms onnodig voor een dichte deur. "Lang niet overal kunnen mensen naar binnen of kenbaar maken dat ze voor de deur staan", vertelt Van de Geijn aan mediapartner RTV Connect. Juist deze deurbellen zorgen ervoor dat de deur voor je open wordt gedaan als je in een rolstoel zit, weet de wethouder.

‘Niet anders dan anderen’

Ervaringsdeskundige Joy Moonen mocht de bel bij horecagelegenheid Momento voor het eerst proberen. De bel hangt op een goede hoogte voor haar, zodat ze er vanuit haar rolstoel bij kan. Moonen is er erg blij mee en hoopt dat andere ondernemers volgen. "Als je voor een dichte deur staat omdat je die zelf niet open krijgt, is het fijn dat zo’n bel er is", vertelt Moonen.
Volgens haar is het een wisselwerking: mensen in een rolstoel kunnen makkelijker naar binnen en winkels krijgen daardoor meer klanten. "Ik ben als mens niet anders dan mensen die mobieler zijn. Ik hou ook van winkelen en de horeca. Als het voor mij toegankelijk is, weet je zeker dat het ook zo is voor mensen met een niet-zichtbare beperking."

Bel is welkome aanvulling

"We vinden het een fantastisch initiatief", vertelt Veronique Gallé, voorzitter City Centrum Arnhem. "Ik denk dat het heel erg gaat helpen, ook bij panden met meerdere etages. Er zijn veel consumenten die graag naar de binnenstad willen gaan, maar allerlei obstakels ervaren." Gallé vindt het een welkome aanvulling en denkt dat andere ondernemers ook deze deurbel zullen installeren. Voor nu is er een beperkte oplage, maar als er meer animo voor is kunnen er nieuwe bellen geproduceerd worden.
Bekijk hier hoe de eerste bel werd opgehangen: