Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Verdachte fatale aanrijding: 'Kan mij alles herinneren'

Ter illustratie.
Ter illustratie. © Omroep Gelderland
VELDDRIEL - 240 uur werkstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor één jaar. Dat hoorde een 48-jarige Geffenaar vrijdag voor de rechtbank in Arnhem tegen zich eisen. De man heeft volgens het Openbaar Ministerie in september 2021 een ongeval veroorzaakt waarbij een 62-jarige snorfietser uit Velddriel overleed.
Omstanders troffen het slachtoffer zwaargewond aan bij zijn snorfiets. Het ongeluk vond plaats op de Steenbeemdstraat in Kerkdriel. Hulpdiensten gingen eerst uit van een eenzijdig ongeluk. Op basis van sporen die ter plaatse zijn gevonden, en op basis van verklaringen van getuigen, werd echter ook niet uitgesloten dat er een tweede persoon bij betrokken was.
De Geffenaar zelf zegt niets van het ongeluk gemerkt te hebben. Een collega waarschuwde hem, waarna hij stopte en hulp bood aan het slachtoffer.
"Ik kan mij alles herinneren", zei de verdachte vandaag tegen de rechter. "Ik heb de snorfietser gezien. Ik heb gekeken of ik ver genoeg van het fietspad afzit. Er waren geen tegenliggers, zodat ik ver van de zijkant van het fietspad af kon blijven. Ik heb hem niet zien vallen, want ik keek toen weer voor mij."

Kleiner kraantje

Maar een getuige die het ongeluk zag gebeuren, belast de verdachte zeer. Op de dieplader stond een graafkraan met stalenrupsbanden die buiten de dieplader uitstaken. Het OM zegt dat de combinatie te breed was en niet zonder vergunning en begeleiding daar mocht rijden. Opmerkelijk genoeg werd na het ongeval de graafkraan weggebracht en keerde de dieplader voor het politie-onderzoek met een kleiner kraantje op de plek van het ongeval terug,
"En dat er dan door verdachte in eerste instantie wordt gezegd: dit is dezelfde kraan. Dan vind ik dat je toch wel de boel aan het bedotten bent en dat je weet dat je ook wel iets te verbergen hebt, zei de officier van justitie daarover.
De baas van de Geffenaar is 8 maart al tot een werkstraf van 100 uur veroordeeld voor het wegmaken van de graafmachine. De verdachte heeft al een aantal boetes gekregen voor het rijden met verkeerde lading. "En ook dit jaar weer met een te brede lading", aldus de officier van justitie. "Hetzelfde verwijt wat ik hem eigenlijk maak over het ongeval van twee jaar geleden. Dat vind ik wel een beetje zorgelijk. Het lijkt dan bijna, zou ik zeggen, alsof je er niet zo heel veel van geleerd hebt."
De advocaat van de verdachte zei dat hij begrijpt dat zijn cliënt er niet goed op staat. Maar de Geffenaar stond destijds onder grote druk en kon daardoor niet helder denken. Er was druk om de graafkraan weg te brengen naar een kleibult. "Het was zijn werkgever die een foute beslissing heeft gemaakt."
De advocaat vroeg de rechtbank om een voorwaardelijk ontzegging van de rijbevoegdheid met proeftijd, omdat zijn cliënt voor zijn werk afhankelijk is van zijn rijbewijs. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.