Stedendriehoek

Samen eten tegen eenzaamheid: 'Doodeng was de eerste keer'

LOCHEM - "Het is alsof je in een kijkdoos zit en naar buiten kijkt. Andere mensen doen leuke dingen, hebben het gezellig en jij kijkt ernaar, maar doet niet mee." Zo omschrijft een van de deelnemers van Lonely Lochem het gevoel van eenzaamheid. Gerben te Hennepe kent dat gevoel. Toen hij - na een paar jaar weg te zijn geweest - terugkwam in Lochem, lukte het niet om zijn oude contacten weer aan te halen. Deze rottige periode bracht hem ertoe om een paar jaar later een plek op te richten waar mensen tussen de 18 en 65 jaar elkaar kunnen ontmoeten: Lonely Lochem.
Het is inmiddels alweer twaalf jaar geleden dat Lonely Lochem werd opgericht en nog wekelijks komt er een groep mensen samen om te eten. "Ik merkte dat er van alles te doen was voor de 65-plusser, maar dat er in de leeftijd daaronder ook behoefte was aan initiatieven", vertelt Gerben.
Hoe het komt dat mensen eenzaam zijn? "Bij mij kwam het doordat ik dacht dat ik mijn oude vrienden weer ging ontmoeten, en dat gebeurde niet. Maar er zijn ook mensen die hebben een gezin en voelen zich toch eenzaam. Je ziet het niet aan de buitenkant, eenzaamheid is echt een gevoel."

Sociale contacten

Rinske Meutstege is vaste bezoeker van de avonden bij Lonely Lochem. Haar sociale netwerk was klein, doordat ze een groot deel van haar jeugd in het ziekenhuis lag waar ze zes hartoperaties moest ondergaan. Toen ze ook nog werd afgekeurd, bleef er maar weinig van haar sociale contacten over.
Als we elkaar wat vaker op de koffie zouden vragen, zou dit niet nodig zijn
"Toen heb ik besloten hier naartoe te gaan. Doodeng was het de eerste keer", blikt Rinske terug. "Het is ook weer een stap om toe te geven dat je dit nodig hebt om mensen te ontmoeten. Maar uiteindelijk ben ik nooit meer weggegaan."

Ontmoeten

Het is echt een avondje uit voor de bezoekers. Voor 4 euro kunnen ze aanschuiven en krijgen ze een lekkere maaltijd. "In het begin hebben we ook wel gekeken of de bezoekers konden helpen met koken. Maar dan staan ze in de keuken, en je wilt juist dat ze mensen ontmoeten", legt Gerben uit.
Dat het nog steeds nodig is om dit soort avonden te organiseren, vindt hij jammer. "Als we elkaar nou 's wat vaker op de koffie zouden vragen, dan zou dit niet nodig zijn. Het liefst zou ik willen dat Lonely Lochem overbodig was."
In het tv-programma Angelique gaat buurtmaken, bezoekt Angelique Krüger Lonely Lochem en helpt een handje mee met koken. Kijk hier naar de uitzending:
Aflevering Angelique gaat buurtmaken - Lochem

Hoe staat het met de leefbaarheid in wijk, dorp en stad? In het nieuwe programma Angelique gaat buurtmaken bezoekt Angelique Krüger bewonersinitiatieven die bijdragen aan een fijnere woonomgeving.

Wekelijks speelt Angelique met twee buurtbewoners daarnaast de buurtborrelquiz. Want hoe goed ken jij je buurman of -vrouw? Hoe meer vragen goed, hoe voller de borrelplank.

Ook belangrijk voor de leefbaarheid: voorzieningen! Is er in jouw dorp of wijk openbaar vervoer, een pinautomaat of een sportvoorziening? Angelique checkt hoe het ervoor staat. Kijk iedere zondag om 17.15 uur naar een nieuwe aflevering van Angelique gaat buurtmaken op TV Gelderland.