Rivierengebied / Rijk van Nijmegen

Wim controleert of bevers en brandnetels onze dijken heel laten

Dijkbeheerder Wim Cornelissen controleert de veiligheid van de dijk
Dijkbeheerder Wim Cornelissen controleert de veiligheid van de dijk © Omroep Gelderland
OOSTERHOUT - Aan het weer is het nog niet te merken, maar toch is op 1 oktober officieel het hoogwaterseizoen van start gegaan. Daarom voert het waterschap in deze periode extra controles uit op de dijken, zodat ze veilig de winterperiode ingaan. In Oosterhout is een stuk dijk onlangs verzwaard en daarom worden er door dijkschouwer Wim Cornelisse extra controles uitgevoerd.
De Waaldijk bij Oosterhout is net opgeleverd en dus gaat dijkbeheerder Wim Cornelisse samen met aannemer Mark van Lanen de dijk controleren. Het schouwen gebeurt enkel met het blote oog en een prikstok. "Met die stok kunnen we zwakke plekken in de dijk opsporen", legt Cornelisse uit.
Het is onder andere belangrijk dat de dijk voldoende begroeid is met gras en dat er geen beschadigingen aan de dijk te zien zijn. Plantensoorten zoals distels en brandnetels kunnen op de lange termijn voor problemen zorgen. "Je kan dan kale plekken op de dijk krijgen, waar als het water hoog staat grond weg kan spoelen", vertelt Wim. Het is daarom belangrijk dat deze plantensoorten niet te veel op de dijk staan.

Gangenstelsel van 25 meter

Ook dieren hebben behoorlijk wat invloed op de veiligheid van de dijk. "Konijnen, dassen en bevers graven graag in de dijk, maar dat zorgt er ook voor dat de dijk minder stevig wordt", aldus Mark van Lanen. Vooral bevers kunnen behoorlijk lastig zijn. "We hebben al gangenstelsels van 25 meter gevonden in de dijk", vertelt hij.
Zo controleert Wim een dijk
Het opsporen van die bevers is vaak een lastige opgave. "Een das kun je zien want die graaft onder de grond, maar een bever graaft onder water. Die gangen zijn dus een stuk lastiger te vinden", vertelt Cornelisse.
Met behulp van muskutratbestrijders worden de dieren opgespoord. Ook bij het opleveren van de dijk wordt er rekening gehouden met de overlast die de bevers kunnen veroorzaken. "We plaatsen beverwerende constructies zoals gaas en kunststof damwanden", legt de aannemer uit. "Dit doen we vooral op plekken waar kolken dicht bij de dijk zijn en waar bevers dicht in de buurt van de dijk kunnen komen." De bevers kunnen niet door de damwanden heen graven en daardoor ook geen gangstelsel in de dijk maken.

Extra klei

Om de dijk te verstevigen is er naast de damwanden aan beide kanten van de dijk klei aangebracht. "Klei heeft een samenhangende werking. Het spoelt niet weg zoals zand wel doet en dit maakt de dijk extra sterk", vertelt van Lanen. De nieuwe Waaldijk ziet er op het eerste gezicht goed uit. Aan één kant is de dijk nog volledig zwart, maar dit is geen reden tot zorgen volgens de dijkschouwer. "Binnen een jaar zal dat stuk wel begroeid zijn en tot die tijd wordt het nauwlettend in de gaten gehouden."