Rijk van Nijmegen

Nieuwe basisschooldocent kan ook gymles geven

NIJMEGEN - Een studie die je opleidt tot basisschooldocent én volwaardig gymdocent. De HAN in Nijmegen heeft als eerste in Nederland een lichting afgestudeerde studenten aan deze opleiding.
Het idee erachter is dat het kan bijdragen aan de oplossing voor het lerarentekort, omdat studenten breed opgeleid worden en dus breed inzetbaar zijn in de praktijk. Floor Stokkel zit in haar laatste jaar van de opleiding. Daarin leert ze dus les te geven als basisschoolleerkracht, en als leraar Algemene Lichamelijke Oefening, de opleiding ALO. "Je staat zowel in de gymzaal als in het klaslokaal", zegt Floor, "en kinderen zijn gewoon fantastisch."

Zwaar

In vijf jaar tijd doet Floor twee studies. Is dat niet zwaar? "Ik vind het wel meevallen", zegt ze. "Ik zit nu in mijn laatste jaar en ik heb het tot nu toe goed gehaald." Maar zo'n dubbel studie is volgens docent Debby Cobben best wel pittig. "Het is zeker zwaar, maar het zijn wel goed gemotiveerde studenten die het echt graag willen."

Allround docent

De eerste lichting studenten is vorige maand geslaagd. Cobben: "Er is heel veel behoefte aan gymdocenten in het basisonderwijs die ook les kunnen geven in het klaslokaal." Een allround docent kan zijn lessen beter afstemmen op de individuele basisschoolleerling. "Zo'n docent krijgt dan een compleet beeld van een kind, zowel in de gymzaal als in de klas."

Supergoed

De kersverse leraren van de Nijmeegse HAN-opleiding zijn meer dan welkom in het basisonderwijs dat kampt met een lerarentekort, en worden met enthousiasme ontvangen, merkt Cobben. "Ze zijn proactief, enthousiast, ze hebben er zin in. Dus dat wordt supergoed ontvangen."
En de dubbele opleiding biedt Floor voordelen voor haar loopbaan: "Ik kan ook werken op een middelbare school. Ik loop nu stage op een hbo-school. Dus ik kan alle kanten op."